Bog

Guldjyderne

Af (
2019
)

Anmeldelse

Guldjyderne af Søren Jakobsen

23 sep.19

Bogen præsenterer en lang række jyske velhavere og deres virksomheder og belyser deres personlige formueudvikling. Den seriøst interesserede læser vil finde en guldgrube af oplysninger.

Forfatteren er en erfaren journalist og erhvervsbogforfatter. Han fastslår, at der er sket en markant forskydning af rigets personlige formuer fra de nordsjællandske og københavnske velhaverkommuner til Jylland, hvor der nu findes flere velhavere i milliardærklassen. Jylland er modsat hovedstadsregionen domineret af virksomheder, der i en eller anden form er familieejede. Forfatteren gennemgår alle jyske familieejede formuer, der er større end 200 millioner kr. Et par enkelte adelige er mellem de jyske velhavere, men ellers er der grundlæggende tale om nyrige. Sjovt nok er flere af dem sluppet igennem nåleøjet til de kongelige kredse, idet de inviteres med til kronprinsens arrangementer.

Det kommer nok bag på de fleste, at der findes så mange milliardærer og multimillionærer spredt ud over hele Jylland. Forfatteren går geografisk til værks og bevæger sig fra det nordlige til det sydlige Jylland. Der er tale om en lang perlerække af fiskekvotekonger, svinebaroner, byggematadorer og mange flere, kendte som ukendte. Flest mænd, men også enkelte kvinder som flerbarnsmoderen og helikopterpiloten, der har succes med sit eget flyselskab.

Flere af de nævnte velhavere er startet i det små, men godt købmandskab, risikovillighed og også en portion held har bragt dem langt. Nogle af dem har ekspanderet globalt, men stadig med base i Danmark. En af de meget succesrige har opkøbt godser i Skotland, hvor han nu er en større jordbesidder end den britiske dronning. De har ikke nøjedes med at puge penge sammen og gemme dem af vejen i store pengetanke som onkel Joakim, men har sat pengene til at yngle, og de har været dygtige til at sprede deres investeringer til forskellige brancher.

Forfatteren har lavet et stort forarbejde og konsulteret Erhvervsstyrelsens CVR-register, virksomhedernes ejerbøger samt officielle regnskaber suppleret med interviews. Her har ikke alle virksomhedsejere villet deltage. Nogle af dem holder kortene tæt ind til kroppen og har måske parkeret formuen i skattely i udlandet, og her kommer forfatteren med kvalificerede gæt på deres formuer.

Et enkelt blik på det omfattende navneregister lader ane, at bogen omtaler en umådelig lang række af succesrige erhvervsfolk, som godt kan tage pippet fra den uindviede, mens den seriøst interesserede vil finde en guldgrube af oplysninger. Heldigvis samler forfatteren trådene til sidst. Der tegner sig bl.a. et billede af meget dygtige byggematadorer, der har sat sig på store dele af markedet, og det samme gælder tøjkongen Anders Holch Povlsen.

Et kig ud i fremtiden viser, at der vil ske ændringer i de familieejede virksomheder. De har den store fordel, at der er kort vej til medarbejderne, men de er under pres. Arvingerne er i mange tilfælde uegnede til at tage over, eller også mangler de lysten. Den særlige jyske entreprenørånd er dog stadig levende, og forfatteren konkluderer, at det er positivt, at så mange af de nye jyske formuer er skabt via handel, opfindelser og produktion, ikke ved spekulation og fiduser.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal Business
Faustnummer
46914953
ISBN
9788702280180
Antal sider
223

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer