Anmeldelse
Gode mennesker af Nir Baram
- Log ind for at skrive kommentarer
Super velskrevet og meget vigtig roman om nogle af de helt store spørgsmål: Hvad er et godt menneske, og kan gode gerninger opveje onde?
Berlin efteråret 1938. Thomas Heiselberg arbejder sig frem i verden som markedsanalytiker for det amerikanske firma Milton. Thomas har altid elsket alt amerikansk. Krigen nærmer sig, og Tyskland er i opbrud. Thomas ender med at arbejde for Det Tredje Rige, da han kan se, at det er her, han kan gøre karriere. Men hans til tider sårbare sjæl kommer til at lide under presset og de ting, han bliver nødt til at gøre, og i sidste ende har alting en pris. Thomas kan for mig godt fremstå som et menneske, der har forblændet sig selv, hans realitetssans er ikke altid i overensstemmelse med virkeligheden, og det er måske netop derfor, det ender så galt for ham.
Leningrad efteråret 1938. Alexandra Weissberg, datter af et jødisk intellektuelt par, udleverer sine forældre til Stalins styre for at redde sine to yngre tvillingebrødre fra de etniske udrensninger. Efter forældrene er væk, er Alexandra ved at gå til grunde i lejligheden, men hun ‘reddes’ af kæresten Maksim: ”Du har to muligheder, Sascha, siger han. Du kan dø eller blive et andet menneske”. Alexandra vælger at blive et andet menneske og ender med at arbejde som forhørsleder for Stalins styre, men konsekvenserne af hendes valg bliver enorme. Jeg gad nok vide om noget menneske i virkeligheden ville kunne gøre det, hun gør, og i den grad skifte spor og lukke alle følelser inde bag en maske af bedrag.
Romanen følger disse to spor, der til sidst samles i Brest, da Tyskland invaderer Sovjetunionen. Vi følger begge hovedpersoners ture op igennem det system, de nu er landet i. De er på hver sin vis ambitiøse mennesker, men jo nærmere toppen de kommer, jo dårligere får de det, og langsomt begynder tingene at gå ned ad bakke igen for dem.
Forfatteren, Nir Baram, er 38 år, bosat i Israel, og dette er hans fjerde roman. Romanen er den første israelske udgivelse, der ser på den store krig fra kollaboratørernes side, og derfor har den vakt stor opsigt både i hjemlandet og i resten af verden. Romanen bringer dilemmaer op, som til enhver tid er aktuelle og derfor oplagt til diskussion i læsekredse, for tematikken gør at der er masser at diskutere.
Jeg var rigtigt glad for at læse denne bog, men det er en bog, der kræver koncentration af sin læser, og den kan ikke læses hurtigt. Beskrivelserne af især Sovjetunionen men til dels også af Tyskland mindede mig om Rosa Liksoms beskrivelser af Rusland i Kupe nr. 6. Det er et barskt sted, råt og gråt med barske mennesker - måske også gode mennesker.
Brugernes anmeldelser