Bog

Frygtens logik : den kolde krig - en ny global historie : optakt og tidlige år 1917-1961

Af (
2020
)

Anmeldelse

Frygtens logik : den kolde krig - en ny global historie : optakt og tidlige år 1917-1961 af Poul Villaume

26 mar.20

Her er det mest grundige danske værk om Den Kolde Krig fra spiren med den russiske revolution i 1917 til Berlinmurens fald i 1989. Dette første bind går frem til 1961.

Forfatteren er professor i samtidshistorie og er gået overordentligt grundig til værks. På baggrund af at rigtig mange arkiver i både øst og vest nu er tilgængelige, er det muligt at nyskrive et sprængfarligt afsnit af sidste århundredes verdenshistorie.

Han beskriver baggrunden med den polarisering, der skete fra 1917 og op gennem 1920’erne og de skiftende alliancer op mod 2. verdenskrigs udbrud.

Efter krigen kom forskellige nationale kriser i blandt andet Iran og Tyrkiet til at sætte dagsordenen for de næste mange årtier.

De fleste af os har nok set Cubakrisen i 1961 som kulminationen på den kolde krig og det øjeblik, vi stod tær på en ny altødelæggende verdenskrig, men der har været uhyggeligt mange andre gange, hvor stormagtslederne har haft fingeren tæt på atomudløserknappen. Eller måske rettere – i hvert fald for USA's vedkommende – har holdt fingeren i ro trods stort politisk pres eller pres fra CIA.

Det er beskæmmende at læse om, hvor ufattelig mange ressourcer der er hældt i oprustningen på begge sider; som regel på basis af fake news, heriblandt en utrolig overdrivelse i offentligheden af de egentlig svage sovjetiske styrker, som Sovjetunionen ikke fandt grund til at argumentere imod. Der var politisk gevinst ved at virke meget mere stærk, end man i virkeligheden var.

Bogen er meget veldokumenteret, hvilket desværre gør læsningen lidt tung, men den er værd at kæmpe sig igennem, hvis man tør få revideret sit syn på verdenshistorien.

Jeg venter med spænding på fortsættelsen.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
47898811
ISBN
9788712059639
Antal sider
528

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer