Bog

Fra vugge til krukke : livsfaser og forbrug

Af (
2020
)

Anmeldelse

Fra vugge til krukke : livsfaser og forbrug

02 nov.20

En både informativ og underholdende bog om forbrugeradfærd i forskellige livsfaser.

Forfatteren ejer og driver det skandinaviske trendinstitut Pej-Gruppen. Hendes bog er let læst og giver et godt og overskueligt indtryk af forbrug i forskellige livsfaser, og den kan både læses i sin helhed og bruges som opslagsbog. Selv om målgruppen er virksomheder, der kan hente inspiration til at målrette deres salg og markedsføring til bestemte grupper, er bogen med sine fortællinger om livet i forskellige faser også af almen interesse. Den bygger på en tidligere udgave, men er kraftigt udvidet og med nye vinkler. Den humoristiske titel lader ane, at bogen er oplysende på en underholdende måde.

I indledningen bliver man klogere på livsfasernes grundtanke. Forfatteren opererer med 17 livsfaser, og gennemgangen af dem med indskudte uddrag af interviews og tal og analyser fra forskellige kilder fylder hovedparten af bogen. Bogen afsluttes med eksterne bidrag, bl.a. om den digitale børnefamilie.

Livets 17 faser er styret af samfundet, kulturelle normer og den menneskelige biologi og psykologi. I takt med at kompleksiteten i samfundet stiger, vil der være behov for at udvikle variationer af livsfasemodellen. Det fremgår af bogen, at alder alene ikke er en god definition på en livsfase. I de første år spiller alderen ganske vist en stor rolle for udviklingen, men specielt i de senere år bliver mennesker mere og mere forskellige og har helt forskellige behov. Således kan man se raske seniorer, der udlever deres anden ungdom, de såkaldte seenagere.

Som i alle livsfasemodeller er der tale om generaliseringer, men forfatteren har meget godt ramt de trends, der kendetegner de forskellige livsfaser. Der er mange overraskende vinkler, men også eksempler på unuancerede beskrivelser, som i livets sidste fase, hvor plejehjemmene får en lidt for rosenrød omtale. Hvis man ser på forbrug, som er bogens hovedærinde, er den en meget god indikator for de forskellige livsfaser, men den er mere end det, for den giver også et indblik i, hvordan livet leves i de forskellige faser og lidt om de tilknyttede dilemmaer. Den ældre generation kan f.eks. blive klogere på børnene og de unge og deres digitaliserede verden, og de unge kan blive klogere på mangfoldigheden i den ældre generation.

Bogdetaljer

Forlag
pej gruppen
Faustnummer
47939747
ISBN
9788799964840
Antal sider
581

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer