Anmeldelse
Fra græsplæne til grøntsagsmark
- Log ind for at skrive kommentarer
Her er for en gangs skyld en havebog, der går helt nye veje med et budskab om at omdanne de uendeligt mange, golde villaplæner til bæredygtige køkkenhaver.
Noget af det bedste, set fra en halvdoven haveejers synspunkt, er, at Lene Skrumsager Møller har fundet metoden til at gøre det med mindst mulig arbejdsindsats: med enkle midler kan man slippe for både gravearbejdet (undtagen når der fx skal graves jordskokker op), lugning og kunstig gødning.
Hendes metoder er mere gennemgribende ”naturlige” end selv økologisk havebrug, idet hun bygger på principperne for permakultur, som er en form for helhedstænkning, der går ud på med mindst muligt arbejde at give størst glæde til jorden, menneskene og dyrene.
Efter de grundlæggende principper er der et stort afsnit, hvor de enkelte anbefalede grøntsager og bær gennemgås grundigt, så vi både får så- og spirevejledning, tidstabeller, anbefalet mængde til en kernefamilies selvforsyning og anvisning på at indsamle frø blandt meget andet.
Bogen afsluttes med kapitler om husdyrhold: i dette tilfælde høns, kaniner, indiske løbeænder og moskusænder. Derefter er der anvisninger på, hvordan man reserverer et område til vilde planter og dermed bidrage til biodiversiteten.
Slutteligt et godt kapitel om, hvordan børn helt fra lille af kan inddrages uden tvang, men anspores til at dele forældrenes glæde.
Det er en grundig og instruktiv havebog med en meget smittende entusiasme, selv om nok nogle – som mig – måske synes forfatteren får et lige lovligt religiøst/antroposofisk forhold til naturen, men selvfølgelig skal den respekteres.
Bogen er gennemillustreret af smukke og instruktive fotos, og den har forord af Søren Ryge Petersen, der har udtalt, at Lene Skrumsager Møller har planlagt og tænkt mere over sin køkkenhave, end han selv har gjort hele sit lange liv.
Brugernes anmeldelser