Bog

F20

Af (
2020
)

Anmeldelse

F20 af Anna Kozlova

04 maj.20

Med knastør humor og stor nøgternhed beskriver romanen to søstres svære opvækst med omsorgssvigt og psykisk sygdom. Det er barskt, men aldrig sentimentalt.

Det er et rodet og hårdt sted, romanens to søstre Julia og Anjutik vokser op. Faren driver i starten af romanen sin egen lyssky ”business”, og moren er ikke i stand til at tage sig af de to piger, men ligger dagen lang i sin seng uden at kunne tage sig sammen til noget. Som Anjutik tørt konkluderer: ”Jeg tror bare ikke hun kan lide at leve”. Senere går forældrene fra hinanden, og moren og pigerne flytter ind i mormorens lejlighed.

Pigerne starter i skole – Anjutik et år for tidligt, for der er ingen hjemme til at passe hende. Hvor Julia finder en form for ro i skolen, fatter Anjutik overhovedet ikke en brik af det hele, og skolen får hende hurtigt ned med nakken. Kort tid efter begynder stemmerne i Anjutiks hoved, og hun får stillet diagnosen skizofreni.

Pigerne bruger meget tid på at snakke om stemmerne og sygdommen. Det er dog ikke kun Anjutik, der er syg, Julia begynder at se syner og høre stemmer, men Anjutik råder hende til at holde det hemmeligt, så hun ikke også kommer på sindssygehospitalet. I stedet begynder pigerne på en voldsom selvmedicinering, og Julia begynder at skære i sig selv for at holde sygdommen på afstand.

’F20’ er simpelthen en fed ungdomsroman med masser af tør humor og ironi. Den er til dem, der godt kan lide den realistiske fortælling med både humor og alvor. Der er masser af alvor i bogen og den kunne hurtigt blive rigtig sørgelig, for pigerne har det ved Gud ikke godt. Men det bliver den bare aldrig – Den er helt uden medlidenhed og skildrer et par piger, der kæmper videre på trods af dårlige ods i livet.Den handler også om omsorgssvigt, forældre/barn relationen, døden, sex, forelskelse og selvskade. Heldigvis byder historien også på håb og lidt lys for enden af tunnelen.

Det er nok en bog, der primært vil appellere til pigerne – ikke kun pga. den meget iøjnefaldende pink farve på coveret. Dog er det en bog, der bør formidles til begge køn i alderen fra ca. 13 år. Den er enormt velskrevet og læser nærmest sig selv. Handlingen foregår i og omkring Moskva.

’F20’ vandt i 2017 Ruslands Nationale Bogpris som bedste roman, på trods af at forlagene først ikke ville udgive den, da den var for ”hudløst ærlig”.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Trine Søndergaard
Faustnummer
48024149
ISBN
9788771514773
Antal sider
227

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer