Bog

Et liv uden fædreland

Af (
2015
)

Anmeldelse

Et liv uden fædreland af Søren Kam

11 jan.16

Den danske nazists selvbiografi er en vigtig kilde til at forstå nazismen indefra, og de omfattende kommentarer sikrer, at hans verdensopfattelse ikke står uimodsagt.

Udgivelsen af Kams selvbiografi har vakt harme i visse danske modstandskredse. Selvbiografien alene kunne da også udgøre en fare for unge ubefæstede sjæle med nazisympatier. Kam er ikke den store stilist, men han skriver ikke dårligt, og hans rekonstruktion af virkeligheden er ganske ferm. Han var først og fremmest soldat og ser kampen på tysk side mod bolsjevismen som en ærefuld kamp på hele Europas vegne – den gode og retfærdige kamp for vestlig demokrati. Nazismens uhyrligheder nægter han ethvert kendskab til. Ironisk nok får han sin version af historien udgivet, samtidig med at den bliver pillet fra hinanden af redaktørerne, to kompetente historikere med stor indsigt i perioden. Deres omfattende indledning og utallige noter demonterer Kams ”modhistorie” og påviser hans løgne og fortielser.

Selv om Kam var højt dekoreret og meget estimeret i SS-kredse, var han dog hverken politisk eller militært en betydningsfuld person. Hans verdensbillede er interessant, fordi det afspejler mange andre danske nazisters. Det er værd at bemærke, at Kam på ingen måde svarer til efterkrigstidens opfattelse af danske nazister som underbegavede eller kriminelle fra samfundets bund. Tværtimod kom han fra en god borgerlig og velfungerende familie med nazistiske sympatier, vellidt af de fleste både som barn og voksen. Han var prototypen på en høj, flot arier, noget af en kvindebedårer, indtil han efter krigen faldt til ro som en god familiefar i Sydtyskland med et solidt job i bryggeribranchen.

Som ganske ung meldte han sig til Waffen-SS og kom tidligt ind i krigen på Østfronten. Trods Waffen-SS´s dokumenterede overgreb nægter han ethvert kendskab til dem. Han fremstiller sig selv udelukkende som den tapre og gode soldat, som gentagne gange bliver såret og ikke kan komme hurtigt nok tilbage til fronten og kammeraterne. Der er en hel del selvforherligelse i fremstillingen, men han var uden tvivl en god soldat. Krigen var en altafgørende faktor i hans liv, og han gør en hel del ud af frontbeskrivelserne og det særlige kammeratskab, som får et næsten romantisk skær. Der er tale om et særligt sammenhold, der fortsætter efter krigen i SS-veterankredsene. Men når han nægter enhver ideologisk tilknytning til nazismen, hopper kæden af, som redaktørerne så tydeligt dokumenterer.

Under krigen var han impliceret i mordet på den danske redaktør Clemmensen, og det medfører, at han i nogle år efter krigen lever under falsk identitet i Tyskland for at undgå retsforfølgelse i Danmark. Det lykkes ham at sikre sig ved at blive tysk statsborger, men det kommer alligevel til en langstrakt udleveringssag, hvor han meget mod sin vilje bliver eksponeret i medierne.

Der er ingen anger eller fortrydelse at spore i erindringerne. Kam var til det sidste en overbevist nazist. Han fremstår som lidt af en eventyrer, et menneske der trives ved at føre krig for en sag, og havde han levet i en anden tid, ville han sikkert have fundet en anden sag at gå i krig for.

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Uffe Gardel
Faustnummer
52083400
ISBN
9788711408353
Antal sider
511

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer