Bog

Diktatoren i Damaskus : et portræt af Bashar al-Assad

Af (
2020
)

Anmeldelse

Diktatoren i Damaskus : et portræt af Bashar al-Assad af Adam Holm

29 apr.20

Et levende fortalt og personligt portræt af Bashar al-Assad, en af de mest atypiske og selvmodsigende præsidenter i Mellemøsten.

Adam Holm er ph.d. i historie og journalist og har flere gange besøgt Syrien. Hans stil er levende og journalistisk, og hans indgangsvinkel til situationen i Syrien er personen og præsidenten Bashar al-Assad. Ud over sine egne iagttagelser henholder forfatteren sig til forskellige journalister og Syriensanalytikere. Desuden har han talt med syrere fra alle samfundslag, som selvfølgelig ikke kan udtale sig frit.

Han beskriver Assads vej til præsidentembedet, hans forvaltning af magten og hans evne til at beholde den modsat de fleste andre diktatorer i Mellemøsten. Holm undskylder på ingen måde hans grusomheder, men nuancerer billedet af ham. Han beskrives ikke som den fødte diktator, men som en genert og beskeden mand, som omstændighederne og embedet forvandler til en magtfuldkommen tyran. Han optræder nobelt og venligt og taler om en form for demokrati med rod i syrisk kultur og om en modernisering af landet. Virkeligheden er imidlertid en helt anden, og Assad er medansvarlig for en af de mest grusomme og ødelæggende krige i nyere tid.

Holm prøver at indkredse personen og præsidenten, der rummer så mange paradokser og er svær at greje, og som ikke kun ses som en massemorder. Han er oprindeligt øjenlæge, vestligt uddannet og med hang til vestlig popmusik og Hollywood film. Han er gift med en højt uddannet kvinde, der er opvokset i England. Han har ingen militær baggrund som sin far og blev kun præsident, fordi hans storebror kørte galt i sin bil. Han lever forholdsvist beskedent, og der er ingen slibrige skandaler knyttet til hans navn. Flere syrere begyndte at drømme om reformer, da han kom til magten, men inden længe blev han en lige så skånselsløs diktator som sin far, som med jernhånd havde holdt sammen på det syriske rige, der er et kludetæppe af religioner og etniciteter.

Mens mange mellemøstlige diktatorer er blevet væltet, har Assad mod alle odds og trods flere kriser holdt fast i magten. Det har han bl.a. kunnet, fordi han stort set har kontrol over militæret og sikkerhedssystemet. Han ses som en klog og pragmatisk diktator, der kun går så langt, at han ikke risikerer et voldsomt oprør, men lige nok til at afskrække. Desuden er han omgivet af en stærk elite, hvis skæbne er nøje forbundet med præsidentens. Syrien støttes af Rusland og Iran, men Holm vurderer, at præsident Obama kunne have væltet Assad, hvis han havde grebet ind i konflikten.

Bogen er essayistisk og prætenderer ikke at give en overordnet analyse af de mange svært gennemskuelige krigshandlinger og de forskellige konfliktende oprørsgrupper. Dens værdi ligger i indkredsningen af Assad, der står i centrum for alle voldsudgydelserne og undertrykkelserne. Assad har klaret at bevare magten, men ingen ved hvor længe. I hans favør taler, at der ikke er nogen oplagt efterfølger.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
48053467
ISBN
9788702280326
Antal sider
248

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer