Bog

Den usynlige mand fra Salem

Af (
2016
)

Anmeldelse

Den usynlige mand fra Salem af Christoffer Carlsson

14 mar.16

Intens og velskrevet krimi fra Stockholm og tillige en dannelseshistorie og en gribende fortælling om at vokse op i en ghetto.

’Den usynlige mand fra Salem’ blev kåret til årets bedste krimi i Sverige i 2013, og Christoffer Carlsson bliver sammenlignet med store navne som Lapidus, Nesbø og Larsson. Der er tale om en realistisk, barsk skildring af kriminelle miljøer og politiets håbløse kamp mod forbrydelserne. Samtidig er det en historie om, hvordan opvæksten former menneskeliv i vidt forskellige retninger.

Den unge politimand Leo Junker er suspenderet fra sit job i politiet, efter en politiaktion mod våbensalg på Gotland gik grueligt galt. Leo kom til at skyde en kollega, og han blev udpeget som syndebukken for alt det, der gik galt. Siden har han levet i et vakuum og slæbt sig igennem dagene på en dosis af nervepiller og alkohol. Da en ung kvinde bliver myrdet i lejligheden under ham, vækkes han brat af døsen. Leo beslutter sig for at undersøge mordet nærmere, især fordi den myrdede kvinde havde et smykke i hånden, som Leo genkender fra sin opvækst i ghettobydelen Salem. Nogen er tilsyneladende ude på at sende Leo en besked, og snart er han dybt involveret i jagten på en gerningsmand, der lever i skyggen. Sporene fører Leo tilbage til teenageårene.

Christoffer Carlsson bliver som nævnt sammenlignet med blandt andre Jens Lapidus, og hans skildringer er fra det samme kriminelle stockholmske miljø. Selvom denne sammenligning måske er at tage munden lidt for fuld, formår den unge forfatter på lidt over 300 sider at skabe et intenst og medrivende drama. Han lykkes fint med brugen af thrillergenrens elementære grundregler for opbygning af spænding. Historien er opbygget i ultrakorte kapitler og med en stram og ordknap sprogtone, som fint underbygger især hovedpersonen Leos hektiske og desperate liv.

Samtidig formår forfatteren med få og velvalgte ord at skildre hovedpersonernes dysfunktionelle familier særdeles overbevisende. Særligt skildringen af Leo står knivskarpt, men også personerne omkring ham lever og bliver vedkommende, og forskellene og årsagerne til mislykkede liv skildres helt eminent.

I Sverige er der allerede udkommet to krimier mere i serien med Leo Juncker.

Oprindeligt skrevet af Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Oversætter
Karsten Nielsen
Faustnummer
52269423
ISBN
9788771591378
Antal sider
336

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer