Anmeldelse

Den sidste nonne af Nancy Bilyeau

19 nov.13

Tudor-tidens England med politiske rænkespil, mord og religionsfejder er scenen for en nonnes kamp for overlevelse og søgen efter en gådefuld krone. Overbevisende historisk thriller.

Joanna Stafford er datter i en magtfuld adelsfamilie, nært beslægtet med kongen, hvor moderen blandt andet har været tjenestepige for kongens første kone, Katarina af Aragonien.

Familien kommer i unåde, og Joanna vælger at gå i kloster. Hun bliver novice i klosteret Dartford, men da hun erfarer, at hendes elskede kusine skal brændes på bålet for forræderi mod kongen, trodser den unge pige alle regler og tager til London.

Under kaotiske omstændigheder bliver både Joanna og hendes far imidlertid arresteret for at blande sig i kongens affærer. Begge føres til det berygtede fængsel Tower of London, og her møder Joanna den magtfulde biskop Gardiner. Ved at torturere hendes far tvinger han Joanna til at være spion for ham og lede efter en gådefuld krone, som skulle have tilhørt kong Adelstein, en af Englands første kristne konger. Kronen siges at have magiske kræfter, og Gardiner vil bruge kronen i sin hemmelige kamp for at bevare de katolske klostre og den katolske tro – den religion, som kongen og Cromwell er ved at afskaffe i landet.

Joanna sættes på fri fod og vender tilbage til klosteret. Nu starter hendes søgen, hvor hun blandt andet får hjælp af munken Edmund og vægteren Geoffrey, men i baggrunden lurer Cromwells tropper. En rejse til klosteret Malmesbury Abbey, hvor kong Adelstein blev begravet, afslører nye sandheder om kronen – en sandhed, som også involverer Richard Løvehjerte og Katarina af Aragonien.

Romanen er forfatterens første, og det er hun sluppet umanerligt godt fra. Historien er spændende og gådefuld, og det er noget af et scoop at lade hovedpersonen være en nonne.

Den religiøse vinkel giver således beskrivelserne af de historiske personer og begivenheder en både spændende og interessant yderligere dimension. Handlingen er naturligvis både meget kringlet og indviklet, men det skal den jo være i en rigtig ”mysterie-bog”.

Det vrimler med historiske personer, og her ville et stamtræ over Tudor-familien nok have hjulpet gevaldigt, men både personer og begivenheder fremtræder yderst korrekte, så forfatterens research virker i den grad overbevisende. Sproget er detaljerigt, nærmest lyrisk sine steder, og personerne er beskrevet, så de fremstår lyslevende for læseren.

Det er en meget flot debut, og andet bind (jo, det bliver en serie om Joanna Stafford) er glædeligvis allerede udkommet på engelsk.

Bogdetaljer

Forlag
Forlaget Punktum
Oversætter
Lene Schiøtt
Faustnummer
50700003
Graphic
Henrik Koitzsch
ISBN
9788792621924
Antal sider
416

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer