Bog

Den sære historie om Venus' måne

Af (
2020
)

Anmeldelse

Den sære historie om Venus' måne af Helge Kragh

15 maj.20

En række relativt lettilgængelige essays om store landvindinger indenfor fysik, kemi og astronomi. Niveauet over Illustreret Videnskab og meget givtig læsning.

Forfatteren er videnskabshistoriker og professor emeritus og har skrevet om landvindinger, der har haft stor betydning for samtiden. Det spiller derfor ingen rolle, om de siden er modbevist. Det gælder fx titelhistorien, der beskriver, hvordan flere astronomer uafhængigt af hinanden så en måne omkring Venus. Det er der ikke, og en af forklaringerne på fejlobservationerne er optisk bedrag.

Bogen går nogenlunde kronologisk frem og starter med den græske oldtid, hvor tænkerne Leukippos og Demokrit udviklede en atomteori, der blev forkastet af Sokrates og først er alment anerkendt i den nyeste tid efter at have været ugleset igennem århundreder.

Vi kommer omkring kikkertens udvikling, det periodiske system, det krumme rum, relativitetsteorien og meget, meget mere og får også fortalt historien om Niels Bohrs forhold til Albert Einstein og deres forskellige møder.

Der sluttes af med et også meget spændende afsnit om navngivning indenfor naturvidenskaben, der både kan følge stringente regler, men også kan være utilsigtede tilfældigheder. Big Bang var egentlig en hånlig bemærkning til en tidlig lancering af teorien. Da den et kvart århundrede senere blev almindeligt anerkendt, hang navnet bare ved.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
47874092
ISBN
9788711981603
Antal sider
343

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer