Bog

Chenleins dobbeltgænger

Af (
2008
)

Anmeldelse

Chenleins dobbeltgænger af Georg Ursin

05 aug.09

Fascinerende samfundskritisk krimi med eksistentielle undertoner

'Chenleins dobbeltgænger' handler om en mand, der er anklaget for en forbrydelse, som han ikke har begået. Den foregår i et korrupt samfund, hvor borgeren ikke kan forvente nogen som helst  hjælp fra staten. Romanens jegfortæller er en gammel mand, Victor Chenlein, der søger fred og anonymitet i en ikke nær-mere defineret europæisk storby. Valutaen i storbyen er Euro, så handlingen må foregå  efter 1999, hvor Euroen blev indført, men herudover det er ikke muligt at fastlægge tid og sted mere præcist. Krimien star-ter med, at Chenlein bliver beskyldt for en forbrydelse, som øjensynligt er begået af en mand, der ligner Chenlein på en prik. For at rense sig selv må Chenlein derfor finde den skyldige, nemlig sin dobbeltgænger.

Romanen består af 26 relativt korte kapitler. De enkelte kapitler består af små adskilte afsnit. Dette bevirker, at læseren på denne måde bliver tvangsindlagt at reflektere over handlingen, fordi der indbygges bitte små tænkepauser i læsningen. Virkningen er, at læseoplevelsen bliver meget rytmisk, nærmest meditativ.

Victor Chenlein er en reflekterende  fortæller. En mand der gerne vil have kontrol over sit liv - og retfærdighed i verden. Men i jagten på sin dobbeltgænger konfronteres Chenlein med en intellektuel modstander, der er mindst ligeså snedig og klog som ham selv, og da det samtidig også står skralt til med borgernes retssikkerhed i det land, som romanen foregår i, må Chenlein anstrenge sig til det yderste for at matche sin dobbeltgængermodstander. For at kunne gennemskue sin dobbeltgængers strategi må Chenlein derfor også arbejde psykologisk og kigge ind i sig selv  og forsøge at besvare det klassiske identitetsspørgsmål: hvem er jeg? for derved at kunne svare på spørgsmålet: Hvem er min dobbeltgænger?

Forvent ingen udpenslede voldscener, mobiltelefoner, sportsvogne eller smarte mænd og kvinder i denne krimi. I stedet for kan du opleve, hvorledes Chenlein spadserer og reflekterer sig igennem handlingen i denne velskrevne og fascinerende historie.

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Faustnummer
27142613
Graphic
Line Krüger
ISBN
9788770552523
Antal sider
208

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer