Anmeldelse
Bryd igennem af Ole Grünbaum
- Log ind for at skrive kommentarer
En causerende debatbog om verdens dårligdomme og den mentalitetsændring, der skal til for at skabe et samfund til gavn for alle.
Der er stadig oprør i den gamle provo, der i denne bog argumenterer for, at vi sammen skal finde en ny vej for at standse den udvikling, der truer demokratiet og velfærden og skaber større og større ulighed. Klimaændringer, forurening, krige, fattigdom og store flygtningestrømme er helt konkrete bekymringer. Økonomisk vækst på bekostning af alt andet er en selvforstærkende udvikling, der bør stoppes.
Der er nok at tage fat på, og det gør Grünbaum i en række afsnit, der kan læses i vilkårlig rækkefølge. Stilen er mere tale end skrift, og han udtrykker sig bramfrit og malende og illustrerer sine pointer med små historier. Han er ikke bange for at gentage sig selv, og man mærker næsten, at han taler sig varm.
Grünbaum bruger gerne metaforer, som når han advarer mod genindførelsen af klassesamfundet og skabelsen af en feudal verdensorden, hvor en ganske lille gruppe mennesker og gigantfirmaer sidder på langt størstedelen af verdens formuer, og hvor de fleste af os bliver fæstebønder for de nye herremænd, der unddrager sig staternes og demokratiets kontrol. Det er en skræmmende udvikling, der allerede er i gang, og det er der mange eksempler på. Undervejs dykker forfatteren ned i historien, både den fjerne og den nære, der viser, at udviklingen altid bølger frem og tilbage, men der er brug for nye måder at tænke på, hvis vi skal løse nutidens globale udfordringer.
Den digitale udvikling, som Grünbaum som journalist og kritisk computerekspert har fulgt godt med i, er et eksempel på en ny teknologi oprindeligt udviklet af en flok idealister til fælles bedste, men som i dag bliver misbrugt af megamonopoler i stedet for at forbinde individer i frie uafhængige fællesskaber. Her har Grünbaum fat i noget væsentligt, for det er en farlig teknologi, der bruges til at forstærke den skæve udvikling af verden.
Nu er Grünbaum ikke en ren pessimist. Han ser flere eksempler på mennesker, der allerede er ved at bryde igennem muren. Tusindvis af aktivister i humanitære organisationer, kunstnere, miljøforkæmpere, forskere og mange flere. Grünbaum ser desuden kvinderne, ikke mindst de unge kvinder, som en væsentlig ressource i den næste store samfundsændring.
Bogen vil selvfølgelig ikke blive læst af magteliten, men det er jo også alle os andre, den er henvendt til. Grünbaum har ikke skrevet en traditionel fagbog, men et personligt manifest, der tager fat på vanskelige problemer og deres årsager. Han har en meget vigtig pointe i, at grådigheden er drivkraften i den skæve udvikling, hvor så få kan berige sig på så manges bekostning og bringe kloden i fare. Det viser også, at løsningen ikke er enkel, fordi man ikke kan nøjes med politiske tiltag for at vende udviklingen, men det også kræver en mentalitetsændring.
Brugernes anmeldelser