Anmeldelse
Bedste Grevinde af Lisbeth Smedegaard Andersen
- Log ind for at skrive kommentarer
Et godt tidsbillede og en engagerende og velfortalt historie om grevinden, der ud over rollen som hustru og mor kom til at sætte sit præg på Danmarks gryende industri.
Forfatteren, der er teolog, salmedigter og kunsthistoriker, mestrer til fulde kunsten at sætte personalhistorien ind i en større historisk sammenhæng, som vi også har set det i de to tidligere bøger ’Skrædderen’ og ’Det begyndte med jomfru Sørensen’. I dette tilfælde er bagtæppet for den personlige historie Napoleonskrigene, der rasede i Europa og fik alvorlige konsekvenser for Danmark. Med udgangspunkt i en omfattende korrespondance, ikke mindst med grevindens gamle huslærer og nære ven, Deichmann, tegner forfatteren et engagerende portræt af en kvinde, usædvanligt veluddannet for sin tid, en kærlig og omsorgsfuld hustru og mor, men i lighed med sin mand også levende interesseret i sin samtid og med et stort socialt engagement.
Havde grevinde Henriette Danneskiold-Samsøe været en mand, ville hendes navn uden tvivl være bedre kendt i dag. Hun fremstilles ikke som en kvinde, der fuldstændig bryder med datidens kvinderolle. Tværtimod lever hun i høj grad op til den i sit kærlighedsfyldte ægteskab. Det usædvanlige er, at hun modigt overskrider rollen, da hun efter mandens alt for tidlige død vælger at gøre hans tanker om at oprette et glasværk til virkelighed.
Rammehistorien er de godt to år, der går fra mandens død, til Holmegaard Glasværk grundlægges i 1825. Forfatteren bruger sin kunstneriske frihed til ud fra de mange breve at give læseren et empatisk indblik i grevindens tanker og følelser. En række tilbageblik giver os et godt indtryk af grevefamiliens liv. Stort og småt imellem hinanden, for selv om grevinden gik op i alle dagligdagens små foreteelser i familiens skød, var hun samtidig en kvinde med et bredere udsyn, der bekymrede sig for samfundet og landet. Og der var god grund til bekymring i denne turbulente periode, som også fik konsekvenser for grevefamilien. De kulturelle strømninger i perioden influerede også på familielivet, og flere kulturpersonligheder, som f.eks. Grundtvig, fik deres gang i grevefamilien.
Grundlæggelsen af Holmegaard Glasværk var helt i tråd med grevindens sociale engagement. Det gav arbejde til en masse mennesker og et økonomisk løft til lokalsamfundet. Et helt lille bysamfund opstod omkring glasværket med gode boliger til arbejderne, en skole, et marketenderi og en høkerforretning. I samme ånd var grevinden også engageret i det nystiftede Dansk Quindesamfund, hvor hun arbejdede for at hjælpe de mange forældreløse børn.
Forfatteren har med stort held ladet den individuelle historie spejle sig i den store historie og beskriver utroligt levende en epoke og en usædvanlig kvinde, som ganske vist levede et privilegeret liv, men hvis pligtfølelse og sociale ansvarsfølelse gjorde hende til en af Danmarks første kvindelige erhvervsledere. En bog med bred appel.
Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.
Brugernes anmeldelser