Bog

Baglæns og på høje hæle

Af (
2002
)

Anmeldelse

Bente Troense: Baglæns og på høje hæle af Bente Troense

16 jan.13

Mønsterbryderen Bente Troense fortæller om sin svære barndom, hvor hun voksede op hos en enlig ugift mor. Men det er også fortællingen om, hvordan hun arbejdede sig til et job i radio og tv-verdenen.

(Citat fra bogen sagt af Ginger Rogers: )”..Jeg skal kunne nøjagtigt det samme som Fred – bare baglæns og på høje hæle!”. Den sad. Det er lige mig, tænkte jeg. Sådan har det nemlig været. Pokkers besværligt, men også med stil og samtidig afsindigt skægt og spændende”

Ovenstående citat er fra forfatterens forord, der også fortæller om baggrunden for bogens titel. Og det er i sandhed et andet liv, end jeg forestillede mig, da jeg som barn sad og så det populære familieprogram Leksikassen i tv eller hørte Søndagskvisten i radioen søndag morgen. 

I bogen får vi en fortælling om Bente Troenses enlige mor, der havde et forhold i flere år til en gift mand. Sammen fik de datteren Bente, som blev moderens lys. Det er en fortælling om at vokse op i meget fattige kår i 1940’erne og 1950’erne, hvor moderen blev kaldt til flere forhør hos politiet for at forklare barnet, der kom til verden uden en ægtemand. En fortælling om Bentes fattige barndom, hvor bedstemoderen også boede hos den lille familie, da hun blev alene.

Vi får fortællinger om at vokse op i sidegader i Århus, hvor der ikke var mange penge men masser af kærlighed. Vi hører, hvordan moderen ofrede meget, for at Bente kunne komme frem i verden. Og Bente havde selv viljen til at blive mere i livet end som så, så hun fik hevet en lærereksamen i hus samt et godt job og egen familie. Derefter går det slag i slag for Bente med at få tilkæmpet sig en plads i Danmarks Radio først i radioen og senere i tv.

Som læser er jeg rigtig godt underholdt, da forfatteren forstår at fortælle levende om sit liv. Det er spændende læsning om en kvindes liv op gennem danmarkshistorien. Fra nyuddannet lærer i 1965, over tiden i Danmarks Radio i 1970’erne og 1980’erne og til hvordan hun blev hyret til TV2 i 1990.


Det er bestemt ikke kedelig læsning, men meget oplysende og interessant fortalt. Hvis man ikke kender meget til de fattiges vilkår i Danmark i midten af forrige århundrede, får man en fin indføring her. Det er letlæst og underholdende fortalt.

 

Anmeldt af Lone Pedersen, bibliotekar, Esbjerg Bibliotek

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Faustnummer
24343944
ISBN
9788711115688
Antal sider
261

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer