Bog

Baby

Af (
2005
)

Anmeldelse

Baby af Marie Darrieussecq

19 sep.05

"Baby" er en sjov, vedkommende og tankevækkende beretning om moderskabets glæder og genvordigheder.

Det er svært at komme udenom, at det er almindeligt at få børn; vi lever trods alt over 6 milliarder mennesker på jorden. Man kan til gengæld heller ikke komme uden om, at det er et mirakel, hver gang et nyt barn bliver født - det er bare kun de nærmeste, der oplever det sådan.

I denne bog får vi 'mirakelfølelsen' til låns. Vi får lov at være med i den første ømme tid med en nyfødt. Det er ikke kun efterveer og brystspændinger, forfatteren deler med os. Det er også meget af det, som er svært at udtrykke og formidle, fordi det er større end sproget: kærligheden og underet. Darrieussecq formår at fortælle om dette på en meget fin måde. Usentimentalt, men fuld af kærlighed og meget ærligt.

"Baby" er skrevet i den genre, som i Frankrig kaldes autofiktion. Den er opbygget som en dagbog og består af korte afsnit, nedskrevet løbende i stjålne øjeblikke, mens baby sov. Det er ikke nemt for forfatteren at få ro og tid til at skrive, men hun holder fast i at gøre det og slutter, at det er til alles bedste, selv babyens, fordi det at skrive gør mor glad.

Mor er glad, men hun er også overvældet. At få et barn har været en grænseoverskridende og særdeles overraskende oplevelse. På første side fortæller hun, hvordan hun, efter at have været gravid, får leveret en baby med pakkeposten, og vupti så er maven væk. Det er ikke just en traditionel fødselsberetning, men en meget god illustration af de følelser, der har rørt sig. Det er alt i alt kendetegnende for beretningen, at mor lige, med et kunstgreb, får drejet det hele en halv omgang og derved får fortalt mere.

Bogen er rørende og sjov, og jeg tror bestemt, at den vil kunne glæde andre end nybagte forældre.

Oversat af Maiken Maigaard. Tiderne Skifter, 2005. 141 sider. Kr 198,-

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Maiken Maigaard
Faustnummer
25698703
ISBN
9788779730793
Antal sider
141

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer