Anmeldelse

Andreas Mogensen fortæller om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn

24 aug.23

Fængende og lærerig bog for små astronauter.

I disse uger er det ekstra spændende at følge med i rumfart, når den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, for anden gang er på vej ud til Den Internationale Rumstation (ISS) på rummissionen Huginn. I bogen hører vi om astronauttræning, vægtløshed, livet på rumstationen og meget mere. 

Andreas’ drøm om at blive astronaut begyndte allerede i 4. klasse, mens han boede i Californien. Det må føles som at vinde i lotteriet at blive astronaut, for ud af 10.000 ansøgere til astronautskolen, var der kun plads til seks. Andreas fortæller om sin uddannelse og træning, som tager fire år. Når man træner vægtløshed her på jorden, foregår det i et 12 meter dybt svømmebassin, hvor man opholder sig under vandet i 6 timer i rumdragten.

ISS har syv besætningsmedlemmer og befinder sig omtrent 400 km fra Jorden. Den bevæger sig med 28.000 km/timen, og det tager 1,5 time at nå en gang rundt om Jorden, så astronauterne oplever en solopgang 15 gange i døgnet. I bogen er der både billeder og tegninger af ISS inde og ude. Nogle af de spændende fakta, bogen deler ud af er, at 95 % af vandet ombord genbruges, så tis bliver renset og brugt igen. Når man er vægtløs, mister man muskelmasse, så astronauterne skal dyrke to timers motion om dagen. De kommer ikke i bad i seks måneder, toiletbesøg er en hel oplevelse for sig og måltiderne består af pulvermad.

Med denne bog kommer man med på hele rejsen fra forberedelserne og træningen til opsendelsen til ISS og hverdagen ombord. Det er både Andreas’ personlige historie om hans første mission i 2015 og forberedelserne til den nye mission Huginn inden længe, hvor Anders er pilot på missionen til ISS. Det er virkelig spændende og fængende formidling for store og små ledsaget af sjove tegneserieillustrationer og ægte fotos oppe fra ISS.

Bogdetaljer

Secondary title
en bog om rumfart for børn
Forlag
Carlsen
Faustnummer
136756133
ISBN
9788727021379
Antal sider
61

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer