Bog

Alt om samtykke

Af (
2021
)

Anmeldelse

Alt om samtykke

04 jan.22

Læsevenlig bog om et af tidens store emner er vigtig og nyttig læsning til børn, der er på vej til at blive ansvarsbevidste unge voksne.

Bogen udstyrer læseren med handlemuligheder og konkrete sætninger, der kan bruges til at give eller ikke give samtykke i mange situationer, og det handler heldigvis om meget andet end kun fysisk intimitet. Det er oplysende og underholdende, og der er overraskende meget at lære - selv for en voksen læser.

Samtykke – et ord, der lyder lidt kedeligt, og som noget, man måske kan få brug for at kende, hvis man en dag skal underskrive et eller andet dokument. Men det at samtykke er faktisk noget, vi alle gør eller ikke gør, når vi er sammen med andre mennesker. Det at sige helhjertet ja eller nej til noget er dog ikke altid så simpelt, og derfor handler denne bog også om at anerkende sig selv, lytte til sin mavefornemmelse, og om at lytte til andre og udvise respekt for deres grænser.

Det handler om retten til egen krop men ikke kun i forbindelse med sex, selvom dette har fyldt meget i medierne. Bogen forklarer på en letforståelig måde ved hjælp af et væld af eksempler, hvordan samtykke er noget, både børn og voksne gør eller ikke gør i en myriade af sammenhænge gennem hele livet. Her bliver nævnt situationer, som hvis en ven beder om at låne noget af dig, eller hvis et familiemedlem afkræver dig et kram, du ikke har lyst til at give, eller hvis man leger den som flaskehalsen peger på og bliver bedt om at gøre noget, man ikke har lyst til. Bedst af alt giver forfatterne adskillige eksempler på sætninger, man kan øve sig på, og som kan bruges i konkrete situationer, hvor man vil vise, at man enten samtykker helhjertet, er i tvivl og har brug for tid til at træffe en beslutning, eller slet ikke samtykker. På den måde kan bogen være en virkelig god hjælp, når man bagefter står ude i den virkelige verden.

Tegningerne i bogen bidrager til formidlingen ved at illustrere personerne i eksemplerne. De bidrager med en hel del humor, særligt via personernes ansigtsudtryk, og det samlede farverige udtryk er med til at løfte bogen op, så emnet føles lettere og mere overskueligt. Det bliver underholdende og let at læse om et emne, der i virkeligheden er ret kompliceret.

Bogen har et særskilt afsnit, der specifikt omhandler samtykke i forbindelse med intimitet og sex, men læseren bliver varskoet i god tid, og yngre læsere kan sagtens springe det afsnit over og stadig lære om, hvad samtykke går ud på. Det er en bog, der i den grad passer til tiden, og udover at være anbefalelsesværdig til unge, er det også en rigtig god bog til forældre, der gerne vil kunne have de der vigtige snakke med deres barn om egne og andres grænser. 

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Mette Stepnicka
Faustnummer
61736867
ISBN
9788740672367
Antal sider
210

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer