16 mar.15

Blog

Litteratur og brugslitteratur

Kommentarer

2 kommentarer
AfKaj Hansen
fre, 20/03/2015 - 22:19

Om brugsskønlitteratur.
Jeg forstår udmærket, hvor du vil hen med opdelingen af skønlitteratur. I forvejen har vi jo skønlitteratur og faglitteratur, hvor sidstnævnte vel nærmest må svare til almindeligt isenkram for at blive i din tankegang med at sammenligne litteratur med ting.
Om Dan Browns ”Da Vinci Mysteriet” er et godt eksempel på Brugsskønlitteratur, som du så vel vil kalde det, skal jeg ikke udtale mig om, da jeg ikke kender dette værk, men at de fleste krimier hører ind herunder kan jeg sagtens gå med til.
Men jeg tror, at det vil være meget svært at inddele skønlitteraturen i de to genrer, som du foreslår. For en hel del værker er der et klart tilhørssted, men der vil også være mange tilfælde, hvor man vanskeligt kan rubricere et bestemt værk i den ene eller den anden kategori. Hvor ville du f. eks. anbringe ”Tine” af Herman Bang.
For mig er grænsen mellem faglitteratur og skønlitteratur også flydende, idet jeg næsten betragter en del af det, som bibliotekarer betegner som faglitteratur, som værende skønlitteratur. Det gælder således, når jeg ser på en bog som ”Ild og Blod” af Tom Buk-Swienty. Det er da noget helt andet end at læse en astronomibog.
Hvis I på bibliotekerne begynder at inddele skønlitteratur som du foreslår, er der mon så ikke en fare for, at der bliver tale om en slags kvalitetsvurdering.
Men det er en interessant tanke du er inde på, og jeg kan godt forstå, at du har gjort dig disse overvejelser, så tak for et interessant indlæg.
Kaj Hansen

AfJørgen Dissing Nørgaard
søn, 05/04/2015 - 23:38

Som svar til af Kaj Hansen

Selv tak, Kaj. Jeg ved godt at det bliver meget vanskeligt praktisk at inddele skønlitteraturen op i de to grupper. Ikke mindst fordi, som du selv påpeger, mange så fejlagtig vil opfatte det som om der er tale om kvalitetsstempler, hvilket jeg er 100% imod. Netop skønlitteraturens mange forskellige ansigter er vigtigt for mig.

En anden ting er at en klog kollega, Inge Tang, har gjort mig opmærksom på en meget stor forskel på brugtkunst/kunst og brugslitteratur/litteratur - og det er at kunsten jo ikke kan masseproduceres som næsten al litteratur kan det. Derfor er kunst og brugskunst (som jo netop godt kan produceres i flere eksemplarer) væsenforskellige, hvilket i dette tilfælde ikke gælder litteraturen. Således er jeg tæt på at trække mit forslag i mig igen, men inden jeg gør det vil jeg alligevel lige give det en second thought. Så må vi se hvad resultatet bliver.

vh Jørgen Dissing

 

Log ind for at skrive kommentarer