I København har de i form af en bog med ti noveller om livet i den københavnske plejesektor skabt ny og vedkommende litteratur for og med sosu-medarbejdere og deres kolleger.
Af Dorthe Hammerich Rasmussen, Udviklingskonsulent, B&U, Københavns Kommune
Social- og sundhedsmedarbejdere og deres arbejde i hjemmeplejen, på plejehjem og andre steder i plejesektoren glimrer ved sit fravær i skønlitteraturen. Sygeplejersker og læger er der mange af, men sosu’er? Nej. Og det har vi gjort noget ved i projektet: Stemmer til et stumt fag. Ti forfattere har givet faget stemme og plads i skønlitteraturen ved at skrive hver en novelle med sosu’erne og deres arbejdshverdag i centrum. Brændstoffet til novellerne er hentet i virkeligheden: forfatterne har været med hver en sosu på arbejde.
Så længe jeg skal ind ad din dør
De ti noveller er udgivet i bogen: Så længe jeg skal ind ad din dør. Novellerne indeholder alt fra kærlighed, spænding og overnaturlige elementer til barsk realisme og sansende refleksioner. Men fælles for fortællingerne er beskrivelsen af forholdet mellem sosu-medarbejder og borger og det levede liv, som borgerne gemmer på, og som sosu’en både frivilligt og ufrivilligt involveres i.
”Det er en virkelig anerkendelse af min personalegruppes faglighed.”
”Det er en fantastisk god måde at inddrage læsning og litteratur på den måde.”
Sosu’er om projektet
Godt for læselysten
Sosu’erne og deres kolleger har taget rigtig godt imod bogen. En væsentlig del af projektet er at følge udviklingen i læselyst på de medvirkende arbejdspladser via en spørgeskemaundersøgelse, som forestås af forsker Christian Edelvold Berg. Og de foreløbige resultater er positive:
”Målingen viser således en øget læselyst og læsning af skønlitteratur i målgruppen som følge af projektet – i hvert fald på den korte bane” (Forsker Christian Edelvold Berg, CBS).
87 % af sosu’erne på arbejdspladserne kender til projektet og bogen – og 50 % har læst en eller flere af novellerne i ”Så længe jeg skal ind ad din dør”.
Mødet mellem mennesker
I Jesper Wung-Sungs åbningsnovelle åbenbares en dyster familiehemmelighed for sosu’en Joakim. Hos Charlotte Weitze er det en gammel kærlighedshistorie, der oprulles for hendes hjemmehjælper, mens Thorstein Thomsens Betina kommer så tæt på en borger, at hun bliver tilbudt en ikke hel lovlig mulighed, der kan ændre hendes liv for altid. Hos Anna Grue forfølges hjemmehjælperen Liselotte af en ensom pårørende, mens Peder Frederik Jensens nystartede sosu-elev skal forholde sig til at blive kaldt ”dumme neger” og ikke at kunne leve op til den tidligere ”Bjarne, med fehåret og de store guldringe”.
”Jeg synes, der er mange gode noveller, der er mange, der fanger, og jeg synes, de har ramt rigtig bredt. Det er en god bog, der er kommet ud af det.
Sosu om ’Så længe jeg skal ind ad din dør’
Tiden der går - og går i stå
Tiden spiller en rolle i alle novellerne. Fortiden, tiden der går, og tiden der skal passes. Et bad er lig 45 minutter lærer vi af Jacob Skyggebjerg. Lea Løppenthins sosu kalder sit arbejde for “at producere dage, hvor tiden er inddelt”, mens tiden helt er forsvundet for Anne-Cathrine Riebnitzskys alkoholiske borger Søren. Hos Juliane Preisler møder vi sosu’en Anita og ser gennem hendes øjne en række plejehjemsbeboere. Anita er holdt op med at drømme om natten, for der er ikke plads til det med alt det andet, mener hun. Og endelig er der Søren og Lotte Hammers sosu Susan, der har en mere end almindelig fornemmelse, når det gælder andre menneskers levetid.
Læs mere om projektet på www.stemmertiletstumtfag.dk
Bogen kan fås non-profit på www.saxo.com
Foto: Kaare Smith
Projektet samarbejder med FOA SOSU og forlaget Saxo samt Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København.
Kommentarer