Randers Kommune er netop kåret som Danmarks bedste læsekommune! Litteratursiden ønsker tillykke og bringer her bibliotekets egen fortælling om projektet!
Springet ud i litteraturen bliver lettere, hvis man kan tage det sammen med andre. Derfor er Nordbyen Læser et projekt, der handler om både bøger og gode historier, men også om fællesskaber og gode relationer.
Af Hanne Toft Christensen, Kommunikationsmedarbejder, Randers Bibliotek
Projektets mange læseaktiviteter er hængt op det gode fælleskab, der allerede findes i Nordbyen, og i Nordbyen kan man nu være fælles om den gode historie; både den man læser alene, og den man hører sammen med andre.
Nordbyen er et socialt udsat boligområde i Randers Nord. Der bor ca. 4000 beboere i området og i projektperioden har Nordbyen Læser afholdt mere end 50 aktiviteter, uddelt lige omkring 1000 gratis bøger og har haft mere end 15 lokale samarbejdspartnere, der har gjort de mange aktiviteter mulige. De mange aktiviteter har sammenlagt bidraget til at bøger og læsning er kommet på dagsordenen i Nordbyen. Vi har haft fokus på at afprøve nye og skæve tiltag, øge bøgernes synlighed og at præsentere klassiske bibliotekstilbud i nye rammer.
Til Så er der dessert bød Nordbyen Læser på dessert og gode historier fortalt af Randers Fortællerne i forbindelse med fællesspisninger i Nordbyens beboerhus, mens Bålfortællinger trak på en af de ældste fortælletraditioner i verden; at høre historier mens ilden buldrer i bålet. Begge aktiviteter har haft fokus på den mundtlige fortælling, der skaber interesse og motivation for læsning og gode historier. I Litteraturløb var der fokus på at koble udendørs aktiviteter med læsning og historiefortælling for hele familien.
Mød litteraturen har været et gennemgående tiltag i hele projektet. Litteraturen skal være tilgængelig for alle; også dem, der bor langt fra biblioteket. Derfor var Nordbyen fyldt med fuglehuse med gratis bøger og med mikro-biblioteker i vaskekældre, ved indkøbsmuligheder og på grillbaren. De cyklende bibliotekarer, bibliotekets bogbus og den store rullende bog pop-op-biblioteket har kørt Nordbyen tynd, og bøgerne har været til stede over alt i området, og man kunne møde dem på uventede og nye steder.
De klassiske bibliotekstilbud har også spillet en stor rolle i Nordbyen Læser. Bogcaféer og Læseklubber er klassiske tilbud, som blev præsenteret på nye måder. Læseklubben Kagelæserne er et godt eksempel på, at samtalerne om litteratur trives bedst i gode sociale rammer. Endnu et klassisk bibliotekstilbud, der blev flyttet til Nordbyen var Mød forfatteren; i alt 5 gratis foredrag med kendte danske forfattere. Her var der mulighed for at møde forfatterene bag bøgerne, og stille de spørgsmål man er brændt inde med hjemme i sofaen.
Endeligt har Nordbyens læseambassadører spillet en stor rolle i projektet. Frivillige beboere fra området blev uddannet til læseambassadører og har på den måde været med til at inspirere og fastholde andre beboere i at læse. De har styrket litteratur og læsning i området både under og efter projektet. Læseambassadørerne er beboere, der læser i forvejen og som har en særlig kulturbærende rolle i lokal området.
Nordbyen Læser er blevet forankret i området, og flere af projektets dele fortsætter efter projektets afslutning – enten med støtte fra biblioteket eller som aktiviteter, der nu drives af de lokale samarbejdspartnere. Læseklubben kagelæserne forsætter deres aktiviteter, fuglehusene bliver fortsat fyldt med bøger, Litteraturløbet gentages også i 2015, og fremadrettet laves en nyhedslæseklub for mødre, og en tilsvarende læseklub for fædre.
Nordbyen Læser altså stadigvæk, og du kan se en kort video om hele projektet lige her.
Kommentarer