Der er opstået en betydelig splittelse mellem natur og menneske. Men er løsningen at begære permanent skilsmisse fra naturen? Tænkepauser handler i denne måned om vores forhold til naturen.
Afstanden mellem mennesket og naturen er vokset frem, i takt med at det moderne menneskes umættelige trang til vækst har fortrængt naturen. Vi står derfor lige nu i et vadested. Enten begærer vi permanent skilsmisse fra naturen, fordi det simpelthen er for besværligt at leve fredeligt sammen uden at ødelægge det for hinanden. Eller også indstiller vi os på fredelig sameksistens med plads til begge parter. Det mener biolog Rasmus Ejrnæs, som står bag bogen ’Natur’.
Tabet af biologisk mangfoldighed er en af de mest afgørende forandringer af jorden, vi mennesker har forårsaget, mener Rasmus Ejrnæs. Han giver i denne måneds Tænkepauser sine bud på, hvordan vi kan leve fredeligt med naturen. Vi kan for eksempel øve os i vores egen have, som vi betragter ikke bare vores ejendom, men nærmest som en del af os selv. Det er vel at mærke os, som former haven og ikke omvendt. Men hvis vi vil, kan vi godt give den truede natur mere plads, også i vores egen have.
Synes du, det er vigtigt at give plads til naturen, også når vi ikke får noget til gengæld? Giver du selv plads til, at naturen kan leve en smule frit i din egen have? Vær med til at diskutere vores forhold til naturen i læseklubben Tænkepauser.
Du kan også tage med Rasmus Ejrnæs på en virtuel udflugt i den danske natur, når han besøger bibliotekerne som del af Litteratursidens samarbejde med Aarhus Universitetsforlag om Tænkepauser.
Du kan opleve Rasmus Ejrnæs her:
Torsdag den 2. maj 2013: Hovedbiblioteket i Aarhus
Onsdag den 15. maj 2013: Køge Bibliotek
Torsdag den 16. maj 2013: Christianshavns Bibliotek
Kommentarer