Forfattersamtalerne er støttet af Statens Kunstfond.
Klassesamfundet lever - Forfatter Kristian Bang Foss og antropolog Rune Stubager
Torsdag den 20. august fra kl. 16:30 - 17:15
Forfatter Kristian Bang Foss udgav i efteråret 2020 ”Frank vender hjem”, der handler om to vidt forskellige familier i et dansk klassesamfund, hvor nogle flyder ovenpå som korkpropper, mens andre går til bunds. I samtalen mødes han med antropolog Rune Stubager, der forsker i danskernes opfattelse af klasser og lighed. Sammen stiller de skarpt på samfundsklasserne, koderne og magten i det danske samfund. Er hierarkierne så tågede, at de gør os blinde for de usynlige trin på den sociale trappestige?
Køn, krop og kulturarv - Forfatter Liv Nimand Duvå
Fredag den 21. august fra kl. 12:30 - 13:15
Liv Nimand Duvå er aktuel med romanen ”Rosenreglen”, hvor hun er optaget af kvindekroppen, som den vurderes gennem mandens blik. Bogen er en samfunds-, køns- og kropsaktivistisk roman, der stiller skarpt på alle de krav og regler, der findes overalt. Hun taler med Anna Ingrisch om at bruge kunsten til at udstille ulighederne mellem kønnene, så de står tydeligt frem – ikke mindst i samfundsdebatten.
Litteratur i politik - Forfattere og taleskrivere Kaspar Colling Nielsen og Peder Frederik Jensen
Fredag den 21. august fra kl. 13:30 - 14:15
Forfatter Kaspar Colling Nielsen har skrevet romaner om samfund, der kollapser. Forfatter Peder Frederik Jensen har som debattør blæst til kamp mod magthaverne. Nu har de begge stillet sig i magtens tjeneste. Kaspar Colling Nielsen skal skrive utopien frem for klimaminister Dan Jørgensen, mens Peder Frederik Jensen indtil for nyligt fungerede som taleskriver for miljøminister Lea Wermelin. De byder ind med deres fag i det politiske værksted, fordi de mener, at der er momentum for at skabe en bæredygtig verden. Hvilke strenge spiller de på for at fange vores opmærksomhed og ændre vores adfærd? Hvad sker der, når forfatteren bliver embedsmand?
Bogens magi og kulturpolitikkens potentiale (biblioteksdebat) - præsenteret i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening
Fredag den 21. august fra kl. 15:00 - 16:00
Clement Kjersgaard byder på debat med et panel bestående af Morten Hesseldahl (adm. direktør, Gyldendal), Merete Pryds Helle (forfatter) og Thomas Illum Hansen (forskningschef, Professionshøjskolen). Corona-pandemien viser os, at kunsten og kulturen samler danskerne i en krisetid. Men skal vi rammes af verdensomspændende pandemier og karantæner, før vi genopdager bøgerne, synger fællessang og hører statsministeren fremhæve kulturens potentiale? Med udgangspunkt i bogens magi, den nationale læselyst og bibliotekernes rolle diskuterer panelet, hvor Danmarks samlede nationale kulturpolitik blev af.
Kapitalismen i krise – hvad nu? - Forfatter Asta Olivia Nordenhof og økonom Ove Kaj Pedersen
Lørdag den 22. august fra kl. 10:00 - 10:45
I sin prisbelønnede roman ”Penge på lommen” om mordbranden på Scandinavian Star undersøger Asta Olivia Nordenhof kapitalismens menneskelige konsekvenser. Ove Kaj Pedersen, der i 2011 introducerede begrebet ”konkurrencestaten” med sin bog af samme navn, har for nylig udtalt, at vi står midt i en brydningstid, som radikalt kan ændre, den måde vi opfatter vores samfund og os selv på. De to mødes til en samtale om en verden under forandring og spørgsmålet om, hvorvidt tiden er inde til et nyt syn på økonomi og politik.
Død og corona - filosof Anders Fogh Jensen
Lørdag den 22. august fra kl. 11:15 - 12:00
Coronakrisen satte pludselig døden på dagsordenen og hev vores skrøbelighed frem i lyset. Måske har det gjort det mere naturligt at tale om døden. filosof Anders Fogh Jensen har skrevet bogen ”Epi-demos” om verdenshistoriens store epidemier og deres indflydelse på mennesker og samfund. Han taler Anna Ingrisch om de tabuer, der omgiver døden, og vores fascination af den.
Streaming-arrangementer
Et udvalg af landets biblioteker og kulturhuse afholder streaming-arrangementer af Kulturmødet 2020. Du kan se om der findes et lokalt streamingsarrangement her.
Gå på opdagelse i resten af programmet for Kulturmødet Mors og læs meget mere her.
Af: Anders Birk Christiansen, Aalborg Bibliotekerne
Kommentarer