Hvordan skriver man om sine erindringer? Kan lister og spørgsmål være litteratur og hvordan arbejder en rigtig forfatter? Det er nogle af de spørgsmål forfatterskoleeleverne på Aarhus Billed- og Medieskoles forfatterskoleforløb fik svar på, da forfatteren Dy Plambeck gæsteunderviste tirsdag aften.
Stemningen var forventningsfuld, da de unge forfatterspirer på Aarhus Billed- og Medieskoles forfatterskoleforløb tirsdag aften stod ansigt til ansigt med den anmelderroste danske forfatter; Dy Plambeck. De to forfatterhold består hovedsageligt af piger i alderen 12-15 år, men også to skriveglade drenge frekventerer forløbet der til foråret har eksisteret i to år.
Inspirerende skriveøvelser
Dy Plambeck begyndte aftenens workshop med at dele et uddrag af Joe Brainards Jeg kan huske ud til eleverne og opfordre dem til at skrive små fortællinger, der alle begyndte med sætningen: ”Jeg kan huske…”. Eleverne gik til samtlige skriveøvelser med begejstring og koncentration; dog ikke uden at der også var plads til hyggesnak og udveksling af frustrationer undervejs. Særligt øvelsen, hvor eleverne skulle formulere deres egen ”danskerlov”, med inspiration fra Maja Lee Langvads værk Find Holger Danske, gav anledning til diskussion. For hvordan formulerer man en tekst om det at være dansk, når alle sætninger skal starte med ”Du skal ikke tro, at du er dansker, fordi…”? Der var ligeså mange forskellige løsninger på øvelsen, som der var elever, og mange formuleringer fik hele forsamlingen til at trække på smilebåndet, f.eks. ” Du skal ikke tro at du er dansker fordi din livret er leverpostej. Du skal ikke tro at du er dansker, fordi dit hår har samme farve som din livret”.
”Normalt er ungerne vant til, at når de skal udtrykke sig skriftligt, så er det gennem en stil og det er ofte ret begrænsende, fordi det tvinger dem til at skulle udtrykke sig på en bestemt måde. De øvelser jeg giver dem tvinger dem til at tænke på en ny måde og giver dermed fantasien frit spil”, fortæller Dy Plambeck.
Skrivelyst og bland-selv-slik
Dy Plambeck får med sin undervisning og sine skriveøvelser skabt et kreativt og tillidsfuldt rum for eleverne, hvor der er plads til at dele både det svære og det komiske. Der blev skrevet tekster om alt fra skilsmisser og alkoholisme til ung kærlighed og venskaber.
Det er tydeligt at eleverne på forfatterskoleforløbet alle brænder for at skrive og har fundet et fællesskab, hvor fantasien og litteraturen er i centrum. I forvejen bogligt stærke elever finder her et forum, hvor de får stillet deres tørst efter mere viden om skrivekunst og litteratur. Eleverne får udfordret deres kreativitet i selskab med ligesindede, samtidig med at der også er plads til, at man kan rende i Føtex efter bland-selv-slik i pausen og finde nye venner, der også elsker at skrive.
Dy Plambeck er netop blevet tilknyttet Aarhus Billed- og Medieskole som huskunstner sammen med digteren Carsten René Nielsen.
Af Anne Sophie Parsons og Louise Lass Grøndahl. Udarbejdet som led i eksamensprojekt om kreativ skrivning
Kommentarer