Af Astrid Rode, stud.mag. i moderne kultur og kulturformidling
Romanen skildrer meget fint det dilemma, som Paulas fire børn alle ligger under for. På den ene side har de ondt af deres mor og på den anden side er de vrede på hende.
Den irske forfatter og dramatiker Roddy Doyle er født i 1958. Han har blandt andet skrevet ”The Commitments”, der blev filmatiseret i 1991 med Andrew Strong i hovedrollen. I 1993 vandt Doyle den prestigefyldte Booker Prize for romanen ”Paddy Clarke Ha Ha Ha”.
Romanen ”Paula Spencer” er en efterfølger til ”Kvinden der gik ind i døre” fra 1996. I ”Kvinden der gik ind i døre” ser Paula tilbage på sin barndom, ungdom og ægteskabet med den voldelige Charlo.
I ”Paula Spencer” er Paula nu alene, fordi Charlo er død, han blev skudt af politiet efter, at han havde kidnappet en kvinde og skudt hende.
Paula Spencer bor i et arbejderkvarter i Dublin. Hun er mor til fire børn og bedstemor til fire børnebørn. Hun er ædru alkoholiker og rengøringsassistent. Vi følger Paula i et år, fra hendes 48 års fødselsdag til hendes 49 års fødselsdag. Ved romanens begyndelse har hun været ædru i omkring fire måneder. Hver dag er en kæmper Paula med at overvinde trangen til at drikke.
Netværket
To af Paulas fire børn bor stadig hjemme; Jack på 16 og Leanne på 22 år. Jack går i skole, arbejder og klarer sig godt. Leanne arbejder også, men hun tisser i sengen og hun er alkoholiker. Sønnen John Paul er tidligere narkoman, men han er nu clean og har to børn sammen med Star. Star er ligeledes tidligere narkoman og derfor stoler Paula ikke på hende. Paulas ældste datter Nicola er repræsentant for et tøjfirma og er mor til to døtre. Nicola har som den ældste fungeret som en mor for hele familien, fordi Paula var fuld eller fik bank det meste af tiden. Nicola har også været som en mor for Paula, rollerne har været byttet rundt.
Paula har to søstre, Carmel og Denise, som hun får et bedre forhold til efter hun er holdt op med at drikke. De mødes jævnligt og diskuterer deres problemer. Desuden har hun veninden Rita, der ligeledes har haft sine problemer igennem livet.
Kampen for et bedre liv
Det er rå og usentimental socialrealisme, men det er krydret med humor, der gør at man kan holde det ud. Romanen er bygget op omkring Paulas tanker og hendes indre dialog. Sætninger er korte for at illustrere Paulas daglige kamp mod alkoholen. Nogle dage er dårlige og hun bliver desperat efter at få noget at drikke, eksempelvis leder hun efter flasker på Leannes værelse. Andre dage er gode, hvor hun nyder at købe ind og lave mad eller gå på café.
Paula er en del af arbejderklassen og hun er sig fuldstændig bevidst, at hun er nederst på samfundets rangstige. Hun er ligeledes bevidst om, at hun er fattig, da hun åbner sit kæmpestore og samtidig gabende tomme køleskab, der er en gave fra Nicola. Da Paula bliver tilsynsførende for en gruppe af andre rengøringsassistenter betyder det meget for hende både økonomisk og for hendes selvtillid.
Efterhånden som alkoholens tåger letter, trænger ubehagelige følelser sig på, blandt andet føler hun sig ensom.
Paula fik tæsk af sin mand Charlo, det var derfor hun begyndte at drikke. Hun drak for at dulme sine fysiske og især psykiske smerter. Paula har stadig gamle skader efter hans vold mod hende. Hun har blandt andet ondt i ryggen foruden smerter i arme og hænder. Paula slog også selv børnene når hun var fuld, derfor lider hun nu af skyldfølelse. Paula kæmper med trangen til, at drikke hver dag og hun kæmper med dårlig samvittighed over for børnene. Hun er hele tiden smerteligt bevidst om, at hun har svigtet dem og at hun aldrig kan rette op på de skader der allerede er sket.
Samtidig føler Paula sig kontrolleret af sine børn, for de er ikke sikre på at hun kan lade være med drikke. Hun har så mange gange tidligere lovet, at holde op med at drikke og alligevel har hun brudt løftet igen. Det ændrer ikke ved at hun føler utilpashed ved det faktum at børnene ikke stoler på hende.
Romanen skildrer meget fint det dilemma, som Paulas fire børn alle ligger under for, på den ene side har de ondt af deres mor og på den anden side er de vrede på hende. De har ondt af hende, fordi hun har været offer for deres fars vold, men på den anden side ved de at hun har svigtet dem, fordi hun blev hos faren og grundet hendes alkoholmisbrug. Både børnene og Paula har skammet sig over forholdene i hjemmet. Paula har ikke tidligere taget ansvar for sit eget liv, men det gør hun da hun beslutter sig for, at slutte med at drikke og holder løftet.
Håbet lever
På trods af de svære betingelser er Paula optimistisk med hensyn til hendes og børnenes fremtid.
Paula har ikke mærket noget til det opsving der ramte Irland i 1990’erne. Hun har ikke en mobil eller en computer, men hun får en mobil i gave af sin datter. Desuden sparer hun penge op og køber en computer til sin søn, der stadig går i skole.
I slutningen af romanen begynder Paula at date den ældre Joe, som hun møder på en containerplads. De har ikke så meget tilfælles udover at de begge er ensomme, men de fatter alligevel sympati for hinanden.
Roddy Doyle tegner i ”Paula Spencer” et troværdigt og empatisk portræt af en dysfunktionel familie, der er præget af mange års vold og alkoholmisbrug, men også en familie hvor håbet om et bedre liv forsat eksisterer. Man bliver overbevist om, at det ikke er umuligt, at bryde en ellers meget tung social arv.
Kommentarer