'Eksil' er 'Nordkraft' i Tanzania. Begge romaner handler om grænsesøgende unge mennesker med kaos i livet. Jakob Ejersbo er mest kendt for romanen 'Nordkraft' om unge mennesker, der lever på kanten i Ålborg.
'Eksil' er udgivet posthumt i 2009 idet Jakob Ejersbo døde af kræft i 2008 kun 40 år gammel. Ejersbo har selv boet i Tanzania som barn og ung. Det er højst sandsynligt disse erfaringer han trækker på i 'Eksil', hvor der er flere beskrivelser af autentiske byer og landskaber.
I romanen følger vi den oprørske teenager Samantha fra hun er 15 år i 1983 og frem til, hun bliver 18 år i 1986. Hendes forældre er englændere, men bosatte sig i Tanzania, da Samantha kun var tre år gammel. Forældrene driver et hotel, sideløbende hermed arbejder faren som lejesoldat. Han opdrager sine børn med benhård militærdisciplin, blandt andet ynder han at slå dem uden forudgående varsel. Så meget tyder på, at han har psykopatiske træk. Moderen drikker et betragteligt antal gin og tonics hver dag, simpelthen for at kunne holde livet ud.
Samantha er en utilpasset teenager, som har konfliktfyldte relationer til både sine forældre, lærere og kammerater på kostskolen. Hendes eneste støtte og trøst er storesøsteren Alison. Det resulterer i, at Samanthas verden ramler sammen, da hun får at vide, at Alison skal rejse til England for at tage en uddannelse. Stor er hendes glæde naturligvis, da Alison dropper ud af uddannelsen og vender tilbage til Tanzania.
Det er hovedpersonen Samantha, der fortæller sin egen og familiens historie. Indimellem reflekterer hun over den politiske situation i Tanzania og Afrika generelt. Det drejer sig eksempelvis om Tanzanias forhold til Uganda og Idi Amin samt Tanzanias forhold til Sydafrika.
Hverken hvid eller sort
Eksil beskriver ligeledes forholdet mellem de sorte og hvide indbyggere i Tanzania. De hvide lever i deres egen verden; de taler ikke det lokale sprog swahili og de eneste sorte de har kontakt med er deres tjenestefolk, som de i øvrigt ser ned på.
Vores hovedperson Samantha taler, i modsætning til de fleste hvide, swahili. Men hun føler ikke, at hun passer ind nogen steder; hun føler sig rodløs. Hun er hvid udenpå, men sort indeni. Hun frygter den dag, hvor hun bliver sendt tilbage til England. Hendes danske ven Christian deler hendes frustrationer over de hvide mennesker. Sandsynligvis har den danske Christian reminiscenser fra forfatteren selv.
Samantha begynder at eksperimentere med alkohol, hash, stoffer og sex, hvilket gør, at hun efterhånden kommer ud, hvor hun ikke kan bunde. Hun bliver blandt andet smidt ud af skolen i tiende klasse på grund af vold mod en anden elev. Hun blev selvfølgelig provokeret, fordi han spurgte om hun ville have sex med ham for penge.
Selvdestruktion
Den unge pige udviser en utrolig selvdestruktiv adfærd, skåner ikke sig selv på nogen måde og siger ikke nej til at ryge bhangi eller tage kokain. Eksil er præget af en tydelig undergangsstemning, hvor læseren sidder med følelsen af, at det snart vil gå grueligt galt.
Samanthas selvdestruktive adfærd bliver værre og værre igennem romanen. Helt galt går det, da hun føler, at hun mister sin eneste støtte, storesøsteren Alison, fordi hun bliver gift og får barn. Alisons mand synes ikke om at have Samantha boende hos den lille familie.
Atter en gang bliver den sårbare teenager svigtet og overladt til sig selv. Omvendt kan man godt forstå, at søsterens mand har problemer med hendes grænsesøgende opførsel.
En voksen elsker
I lighed med de fleste andre teenagere er Samantha meget interesseret i det modsatte køn. Hun er på et tidspunkt forelsket i en fyr fra sin kostskole, men han forsøger at voldtage hende. Senere er hun sammen med en anden fyr fra skolen, hvilket ender med at få fatale konsekvenser.
Derudover er der et Lolita motiv i romanen, idet Samantha er ikke tilfreds med drengene på hendes egen alder, for hun søger efter modenhed. Derfor indleder hun et forhold til en voksen mand, der hedder Victor og viser hende lidt interesse. Hun higer efter den tryghed og kærlighed, som hun ikke har fået af sin far, men som hun tror, hun kan få af Victor. Han er imidlertid gift og venter barn.
Victor viser sig at være ligesom hendes far, hun kan ikke stole på ham og han svigter hende gang på gang. Victor ernærer sig desuden som narkohandler, hvilket i sidste ende fører til en tragedie.
Ungdomsroman eller ej?
Romanen er bygget op således, at den indeholder små brudstykker, der hver har en overskrift. Det gør romanen på næsten 300 sider meget overkommelig at læse. Ejersbo skriver et lettilgængeligt dansk og der bliver ikke lagt fingre imellem, for det vrimler med bandeord, hvilket må betegnes som meget realistisk.
Da romanen handler om en teenager kan man umiddelbart argumentere for, at det er en ungdomsroman. Men omvendt er fortælleren meget reflekterende, hvilket gør den interessant for voksne.
'Eksil 'er en barsk og vedkommende roman, der er svær at ryste af sig efter endt læsning. Det er godt, at der senere på året udkommer to bøger mere om Afrika fra Ejersbos hånd, nemlig novellesamlingen 'Revolution' og romanen 'Liberty'.
Af Astrid Rode, stud.mag. i moderne kultur
Kommentarer