02 jun.14

Artikel

”Hvis man tog plottet væk, ville det være en fagbog” – om krimiens politiske potentiale

Kommentarer

1 kommentar
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
tor, 05/06/2014 - 07:21

Krimigenren er brugbar til at formidle budskaber ud over den del af plottet der handler om forbrydelse, opklaring og retfærdighed. Jeg skriver selv i krimi-/spændingsgenren, og hver gang bruger jeg rammen til et andet formål, til en dybere mening der behandler almene menneskelige temaer eller emner som ligger mig på hjerte.
Efter min mening er det en skam at fokusere for meget på genren som nøgle. De fleste genrer kan under den rette pen have politisk potentiale, det afhænger hver gang af forfatteren. For hvor finder vi den 'rene krimi' som kun beskæftiger sig med kriminalhistorien? Er det for eksempel hos Conan Doyle, og kan man således sige at Sherlock Holmes holder sin politiske sti ren? Vil der ikke til alle tider og i enhver historie være større eller mindre budskaber uden for plottet, som egentlig lige så godt kunne være taget op i almindelig skønlitteratur?
Det sagt, vil jeg gerne medgive at krimien/spændingsromanen besidder en ultimativ tilgang til livet og døden, en evne til at placere personerne i ekstreme situationer der sætter tilværelsen på spidsen, og det er i dét miljø at sort og hvidt står klarest – når de bruges til at male politiske billeder, såvel som til at tegne alle mulige andre motiver. Dét gør krimigenren så populær – hos både forfatter og læser.
Med venlig hilsen,
Christian