De helt konkrete oplysninger om Henrik Pontoppidan og hans forfatterskab kan man læse om i artiklerne i:
Litteraturhåndbogen bind. 2, 6 udg. Redigeret af Ib Fischer Hansen. Gyldendal, 2004. (Her står forfatterne er listet alfabetisk)
Hovedsporet : Dansk litteraturs historie. Af Jens Anker Jørgensen et al. Gyldendal, 2005. (Her står forfatterne er opført kronologisk)
Litteraturens veje. Af Johan Fibiger og Gerd Lütken, GEC Gad, 1996 (forfatterne er opført kronologisk)
Læs værker af forfatteren.
Jeg har udvalgt otte værker, som jeg mener både er gode at begynde med og repræsentative for forfatterskabet.
Fra Hytterne.
Nye Landsbybilleder, 1887. I denne novellesamling møder man Pontoppidans skarpe pen og sociale indignation, der præsenteres med bidende ironi
Det forjættede Land I-III, 1896. Oprindeligt udgivet i tre bind: Muld, 1891, Det forjættede Land, 1892 og Dommens Dag. 1895. Den første af Pontoppidans tre store romaner. Efter flere mange tilløb med små romaner og novellesamlinger viser Pontoppidan i denne roman virkelig sin psykologiske dybde.
Det ideale Hjem. Roman, 1900.
En underfundig og proveokerende bog der fremkommer med et forslag til en helt ny samfundsorden. Kan stadig bruges som debatoplæg.
Lykke Per I-III, 1905.
Oprindeligt udgivet i 8 dele: Lykke-Per. Hans Ungdom. 1898, Lykke-Per finder Skatten, 1898, Lykke-Per. Hans Kærlighed.1899, Lykke-Per i det Fremmede.1899, Lykke-Per. Hans store Værk.1901, Lykke-Per og hans Kæreste. 1902, Lykke-Per. Hans Rejse til Amerika. 1903, Lykke-Per. Hans sidste Kamp. 1904. Lykke-Per er Pontoppidans måske bedst kendte roman, og et ideelt billede på den romantype, der kaldes ’dannelsesromanen’. Det er en fortælling om et liv på godt og ondt og kan stadig fænge læseren med sine skildringer af det menneskelige individs lyse og mørke sider.
De Dødes Rige I-II,1917.
Udkom oprindeligt i fem bind: Torben og Jytte. En Fortællings-Kres, 1912, Storeholt. En Fortællings-Kres, 1913, Toldere og Syndere. En Fortællings-Kres, 1914, Enslevs Død. En Fortællings-Kres, 1915, Favsingholm. En Fortællings-Kres,1916. Ligesom i sine to tidligere stor-romaner fortæller Pontoppidan i De Dødes Rige om eksistentielle problemer som vi stadig kæmper med den dag i dag.
Et Kjærlighedseventyr Roman, 1917.
Denne roman er det eneste eksempel på en lykkelig slutning i hele forfatterskabet. Den er let og lys (måske lidt for let og lys), men den er værd at læse for at møde en helt ny og anderledes side af Pontoppidan.
Mands Himmerig. Roman, 1927. Mands Himmerig er en af Pontoppidans knap så kendte romaner, men den er værd at læse. Den foregår under første verdenskrig og giver et eminent og kritisk billede af Danmark i denne periode.
Undervejs Til Mig Selv. Et Tilbageblik, 1943. Undervejs Til Mig Selv kan betegnes som forfatterskabets selvbiografi. Den er utroligt godt skrevet, og viser hvordan Pontoppidan opfattede sig selv.
Læs mere om forfatteren
Der findes utroligt meget sekundærlitteratur om Henrik Pontoppidan. Jeg vil derfor kun nævne nogle enkelte bøger, som jeg har været glad for.
I Knut Ahnlunds bog Henrik Pontoppidan. Fem huvudlinjer i författerskapet, 1922,
kan man læse dybere om de fem hovedlinjer der er i forfatterskabet. Bogen er på svensk, men alligevel overkommelig.
Elisabeth Diderichsen fremkommer i sin bog Den umulige kærligheds nødvendighed hos Henrik Pontoppidan, 2002,
med tre interessante analyser af Pontoppidans tre store romaner. Analyserne har fokus på forholdet mellem lidenskab og ægteskab, og får et ekstra aspekt af det forhold, at forfatteren er præst.
Jørgen E. Tiemroths bog Det labyrintiske sind. Henrik Pontoppidans forfatterskab 1881—1904, 1986,
fremkommer med en række interessante iagttagelser samtidig med den kort opsumerer den tidligere forskning
I Undergangens angst. De Dødes rige, som er udgivet af Syddansk universitetsforlag, 2004,
er der samlet en række glimrende læsninger af en af Pontoppidans allermest eminente romaner – De Dødes Rige.
Gode links
henrikpontoppidan.dk
Godt overblik over Pontoppidan samtidig med, at man kan finde yderst dybdegående artikler.
EReolen.dk
Læs forfatterens værker og læs om forfatteren på eReolen.
Kommentarer