Vi forbinder vores land med yndige piger og bøgetræer, men hvorfor? I april handler Tænkepauser om Danmark og begrebet danskhed.
Danmark – du ved nok, det er dér, hvor bøgen spejler sin top i bølgen blå. Men bøgetræer og friske strande er ikke i sig selv danske. Malere, komponister og digtere har gjort dem danske. Hvis en udlænding kommer til landet, kan han eller hun ikke se noget særligt dansk ved en strand med muslingeskaller, gråhvidt sand og blå bølger - men det kan vi.
I bogen ‘Danmark’ præsenterer lektor Hans Hauge idéen om, at unge piger og det yndige blev knyttet til det danske på det tidspunkt, hvor digterne opfandt det danske. Og det gjorde de i Romantikken, og derfor vil der altid være noget romantisk over Danmark.
Ifølge Hauge er Danmark et fænomen, som findes inde i hovedet på danskerne. Og der er mange forskellige forestillinger: Danmark er en landsby, en brugsforening eller et lejrbål, hvor vi sidder i rundkreds og vender ryggen til de andre.
Hauge analyserer danskheden gennem blandt andet litteratur, politik, sprog, mad og race. Vær med til at diskutere vores brug af begrebet danskhed og det danske i læseklubben her.
Du kan også møde forfatteren i landets biblioteker.
Kommentarer