Bøger, bøger og atter bøger!
- Skrevet af Felix Paulsen
Nogle indtryk fra Bogforum 2009 i Forum i København. Det er landets absolut største af sin slags og er her set gennem øjnene på en jysk nybegynder.
Bang! Du får det hele lige i hovedet, når du træder ind ad dørene til det store forum. Børn der løber ind i dig, voksne med regnjakke over skulderen, ældre med stok og en summen uden lige, er hvad du bliver mødt med. Det slår dig fuldstændigt ud, og minder mest af alt om at være på musikfestival. Forskellen er blot, at der her er en anden aldersvariation, og en væsentlig mindre grad af fuldskab. Måske er det faktisk mere præcist at beskrive det som ”Magasin i midten af december”.
Det går pludselig op for dig, at du ikke aner, hvad du kom for. Du lunter hvileløst omkring mellem standene og prøver at finde et fokus, men det er komplet umuligt, da alt jo er lige spændende, og lige uoverskueligt. Du finder, efter noget tid, et sted at sætte dig, du finder programmet frem, og så kan du få lagt en slagplan.
At høre de kendte fortælle
Først lidt fra Merete Pryds Helle, som var første punkt i min plan. Hun blev interviewet af Lars Bukdahl (anmelder m.m.) om hendes nye roman ”Hej Menneske”, og om hvor utrolig moderne hun egentlig er. Hvilket også er rigtigt nok. Hendes værkers tema er oftest ”udvikling”, og hendes valg af medie/produkt afspejler på sin vis altid dette forhold.
Så laver hun computerspil, så skriver hun digte, så er det store romaner, så er det små romaner, så er det lydbøger, så en sms-roman og hendes seneste roman kan også betegnes som et speciale. Faktisk håber hun på at kunne aflevere bogen som speciale på hendes arkæologistudium.
Næsten ligeså mærkelig og uden for kategori er Svend Åge Madsen, der var næste levende billede. Han fyldte meget på messen, idet at han har udgivet to store romaner for nylig(”Når man mailer” og ”Mange sære ting for”), og så i øvrigt lige er fyldt 70 år. Han talte her om ”Mange sære ting for”, som virker til at være en typisk Svend Åge Madsen bog. Han har nemlig en tendens til to ting (bl.a.): at bruge en typisk populær genre til at fortælle noget andet og mere end blot en historie, og at blande en vis mængde filosofi ind i romanerne. Denne roman er altså en krimiagtig roman, der involverer en del relativistisk filosofi-tænkning. Det lyder på mystisk vis, både klogt og spændende på en gang!
En god variation
Men det kan jo ikke være namedropping og kendisjagt det hele, og det er det bestemt heller ikke. Det er rigtigt, at man som jyde bliver overvældet af den enorme mængde berømtheder, der er samlet på et sted, men en stor del af messens areal var trods alt udnyttet af mange små og undseelige forlag og foreninger. Mange af disse har fagbøger som hovedvægt, og især filosofiske/religiøse forlag fyldte faktisk meget i billedet.
Der er dog rigelig kendisser at tage af, så jeg fortsatte min færd og gik ned for at lytte til nogle pædagogiske overvejelser af Erik Sigsgård (børneforsker). Han har sammen med en ph.d.-studerende skrevet en bog med den fine og sigende titel: ”De Mindste”. Den tager sit udgangspunkt i meget konkrete hændelser og henvender sig altså til et bredt og ikke-akademisk publikum. Erik Sigsgård er enormt klog, fornemmer man, og bogen må derfor siges at være værd at undersøge nærmere.
Men det kunne blive endnu klogere, for mit næste punkt var en mindre debat mellem fire af landets klogeste mænd. Hans Jørgen Schanz (filosofi-professor), Svend Erik Larsen (litteratur-historiker) og Helge Kragh (naturvidenskabs-professor) har sammen skrevet en temmelig tyk bog om begrebet modernitet (”Modernitetens Verden”), og de blev så udspurgt af Georg Metz (samfundsrevser m.m.). Så bliver det vist ikke meget klogere, og jeg måtte da også holde på hat og briller, for ikke at blive sat totalt af. Men jeg havde i dagens anledning iført mig min rullekrave, så helt galt gik det jo ikke.
Vi er jo blot forbandede flokdyr
Men når du så går videre til det næste, ja så når du faktisk ikke at tænke særlig længe over, hvad du hørte og så. Du er blevet kastet direkte tilbage i julehandels-stemningen, og alle ligner nogle, der er parate til at slå ihjel for at komme hurtigst videre til det næste foredrag, eller hen for at finde dem, de stensikkert er blevet væk fra. Denne uro står i skarp kontrast til det, man oplever ved selve foredragene og oplæsningerne. Her er alle ansigter koncentrerede, fokuserede og interesserede. Det er, som når du sidder omkring et bål, og tydeligt mærker, hvordan ansigtet brænder mens ryggen, der vender væk fra varmen, har det som en istap. Det viser på en underlig måde, hvordan vi som flokdyr kan køre hinanden helt ud i tovene og panikke, men at vi faktisk også er i stand til at finde en fælles ro og et fælles fokus.
Et helt fantastisk dejligt gedemarked
Det er et gedemarked, og du skal være klar på at få ømme fødder, hovedpine, lide af ilt- og pladsmangel og blive flået økonomisk af både fristelser og alt for høje madpriser. Men hvis du rent faktisk ofrer din behagelighed, og kaster dig ud i at tosse rundt som forvirret juleindkøber, ja så belønner det sig, og du får det hele tifoldigt igen.
Du får dine helte at se. Du får ny inspiration. Du får en unik mulighed for at gå direkte hen og tale med en kunstner eller en forlægger og høre deres syn på sagen. Du får sågar måske et ekstra godt tilbud eller en gratis ting. Og du kommer med al sandsynlighed hjem med tasken fuld af bøger og gode oplevelser. Læg alt dette sammen med den rimelige alsidighed, Bogforum leverer, så må det siges at være en succes, og noget der klart kan anbefales alle, der kan lide bøger bare en lille smule.
- Felix Paulsen
Læs Pernille Sofie Krogsdahls reportage fra Bogforum her.
Kommentarer