Forfatteren Jan Kjærs bøger om Nomerne er i år blevet kåret til ’årets serie’ af de danske skolebibliotekarer. Men der er meget mere til serien end ’blot’ bøger …
Interview med forfatter Jan Kjær
Hvem er Nomerne?
Nomerne er et lille skovfolk, der bor langt inde i skoven for foden af det store Nomertræ. Nomerne er vilde og frække, men de har hjerte og mod som de største kæmper. De beskytter Nomertræet og deres elskede leder, prinsesse Zika.
Set fra de 4-7 åriges synspunkt, er Nomerbyen en stor skovlegeplads fyldt med energiske og frække børn/nomer, som dem selv. Den første side i hver Nomerbog er en nom, der vinker læseren indenfor og inviterer til leg. Nomer-universet virker fra allerførste møde venligt og imødekommende, og læseren kan med det samme identificere sig med Nomerne.
Den teoretiske baggrund.
Og hvad er så formålet med den serie? Svaret er: at skabe læselyst på en helt ny måde. Det er normalt at prøve at skabe læselyst gennem letlæsningsbøger. Bøger, der hjælper nye læsere på vej med stor punktstørrelse, korte ord og læsestøttende illustrationer. Men læsestudier viser, at fysiske og kreative aktiviteter, relateret til et bogunivers, også styrker læselyst. Derfor er grundpillen i nomer-universet aktivering. Aktivering, der skaber en dybere interesse for universet og derved også læselyst. Og Jan Kjær uddyber: ”Nomerbøgerne er oprindelig billedbøger, og selvom de er beregnet til oplæsning, betragter jeg stadig lysten til at få læst op som læselyst. Det er jo en kærlighed til bøger, som børnene tager med sig, når de selv skal begynde at læse. Ideen om aktivering, som skaber af læselyst, var en tese, jeg satte mig for at afprøve.”
Drømmen om at skabe noget nyt
For at kunne aktivere læseren var det nødvendigt at udvikle et stort univers, der kunne rumme et hav af forskellige aktiviteter. Forfatteren greb det an på denne måde: ”Jeg opfandt Nomerne for at prøve at skabe noget, man ikke tidligere havde set i danske billedbøger, nemlig et komplet univers, som børnene kunne blive ved med at gå på opdagelse i. Både i bøgerne, men også udenfor bogsiderne. Det var derfor vigtigt at udvikle en idé, der ikke ’blot’ fungerede i bøger.”
Nomerne er ikke en bogserie
Nomerne er med andre ord slet ikke en bogserie, men et univers, som er blevet udviklet gennem 3 år. Udfordringen er at bygge en stor sandkasse, så forfatteren har mulighed for at lege og skabe uendelig mange historier. Og netop analogien med sandkassen passer perfekt, når man skal udvikle en hel verden. Rammen omkring sandkassen viser, hvor grænserne går – og det er overordentligt vigtigt i et fantastisk univers som Nomernes. Der skal være regler, begrænsninger og systemer, ellers falder universet fra hinanden. Og Jan Kjær havde erfaring fra lignende projekter: ”Med mine 15 års erfaring med at udvikle koncepter og historier for LEGO vidste jeg, hvad det krævede at skabe et univers, der både var uendeligt og begrænset på samme tid.”
Så efter 3 års koncept- og karakterudvikling var Nomerne klar til at blive præsenteret for børnene. Helt i tråd med univers-ideen udkom Nomerne på 5 forskellige medier lige fra starten: Plakater, e-bøger, papirbøger, legetøj og farvelægningsark.
Grundbudskabet i Nomerne.
Nomerne består af seks forskellige slags nomer med hver deres farve maske. Maskefarven viser, hvilket ’job’ nomen har i Nomerbyen. De er alle forskellige, men inderst inde er de ens. Og grundbudskabet er: Hvis vi kan lære at respektere hinanden og arbejde sammen på tværs af farver, så kan vi overkomme alle forhindringer. Et universelt, inkluderende budskab om at vores forskellighed kan blive vores største styrke. Med den kerne og et fokus på aktivering kan Nomernes univers komme til live på alle medier.
Nomerne i den virkelig verden.
Og det har været en fornøjelse for Jan Kjær at følge Nomerne de sidste fire år. Universet er blevet modtaget over al forventning, og det har givet en fantastisk mulighed for at finde på endnu flere aktiviteter som nomerfans kan udfordre sig selv med. Her er et par eksempler:
• Madlavning (nomer-opskrifter udviklet af kostvejleder Camilla Clevin)
• Nomertræning (1 times bevægelselege udviklet i samarbejde med idrætspædagog Lise Steffensen)
• Nomerworkshop (45 min. kreativ udfoldelse i Nomeruniverset)
• Interaktiv bog-apps. (udviklet i samarbejde med Character Publishing)
Aktivering er fint, men holder tesen?
De første fortællinger fra Nomernes verden udkom i 2012, og Jan Kjær modtager dagligt mails, tegninger og billeder fra børn og forældre, der boltrer sig i Nomernes univers. De bruger flittigt de mange gratis aktiveringstilbud fra hjemmesiden, www.jankjaer.dk, men finder også selv på nye. Børn klæder sig ud som nomer til fastelavn, og laver ’Dragesværds’-pizzaer og nomer-perleplader. Altsammen ting der viser, at Nomerne har inspireret til kreativitet. Og tesen holder. De mange aktiviteter i nomer-universet bidrager til glæden og samværet ved læsning og sår et frø i form af læselyst hos barnet. Og Jan Kjær fortæller, hvordan han oplever aktiveringen fungere: ”Børnene elsker universet, og forældrene skriver og fortæller mig, at bøgerne bliver læst igen og igen og igen …”
Læselyst og hva’ så nu?
Målgruppen for Nomerne var oprindeligt tænkt til at være de 4-7 årige. Til Jan Kjærs glæde – og overraskelse – skrev flere bibliotekarer og fortalte Nomer-billedbøgerne blev lånt ud til børn helt op i 10 års alderen. Nomerne rammer altså et sted imellem sej og sød, og som en lektør skrev: ”Nomerne er en blanding af Smølferne og Ninja turtles”.
Da målgruppen nu pludselig består af læsende børn, virker det oplagt at udvide universet til at inkludere de ældre fans. Derfor er de sidste to Nomerbøger letlæsningsbøger. Den ene er 32 sider på LIX 12 og den anden er 75 sider på LIX 23. Og aktiverings-tråden følger med. Nu hvor læserne er ældre og kan blive udfordret på en anden måde, indeholder den nyeste letlæsningsbog, Viljetyven, en skriveskole, så børnene kan blive inspireret til selv at finde på historier.
Hvad fremtiden bringer.
Den innovative forfatter er langt fra løbet tør for ideer: ”Jeg føler mig enormt privilegeret. Jeg elsker at skrive og tegne historierne om Nomerne, og så længe der er børn, der elsker at udforske universet både i fantasien og i virkeligheden, vil jeg blive ved med at udvikle aktiviteter. Nomerne er en serie, der har vist, at den kan skabe læsere. Og den mulighed, og det ansvar, tager jeg meget alvorligt. Jeg ønsker ikke at presse citronen og fylde en masse tomt indhold på. Derfor stiller jeg høje krav til de projekter, jeg vælger at arbejde på – og der er gudskelov masser af spændende ideer og projekter på tegnebrættet. For eksempel er vi nu i gang med et digitalt kortspil, hvor spilleren kommer til at øve sig i basal matematik og tegning for at overvinde modstandere og skabe fabelagtige trylleformularer.”
Der bliver desuden arbejdet på et brætspil, hvor de forskellige nomer-farver skal arbejde sammen for at løse opgaver og udnytte hinandens forskellige evner for at komme i mål.
Og nå ja, så kan det da også godt være, at der kommer flere bøger …
Kommentarer