Ære og 100.000 kroner for romanen 'Du forsvinder'.Forfatteren Christian Jungersen fik onsdag aften den prestigefyldte Læsernes bogpris 2013.
Skrevet af Henrik Dannemand, Berlingske
Artiklen har været bragt i Berlingske torsdag d. 14. 3. 13
Han fik han prisen, som er på 100.000 kroner, overrakt ved en festmiddag på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Bella Center i København. Omgivet af flere hundrede bibliotekarer, lokale kulturpolitikere og repræsentanter for Berlingske.
Det var tiende gang, at prisen blev uddelt. Det er Danmarks Biblioteksforening og Berlingske, der med saxo.com som medsponsor, står bag prisen, men det er læserne - både Berlingskes og bibliotekernes brugere, der stemmer og afgør, hvem der skal have prisen.
Ti bøger og forfattere var indstillet til årets pris. 11.000 har stemt, og læserne gav klart Christian Jungersen flest stemmer med Kim Leine, Jens Henrik Jensen, Jakob Martin Strid og Naja Marie Aidt på de følgende pladser.
Det var Berlingskes litteraturredaktør Jens Andersen, der holdt talen for årets prismodtager, som han kaldte »en af de mest originale, nytænkende og ambitiøse samtidsforfattere, vi har i dagens Danmark.
»Du forsvinder« bliver, sagde Jens Andersen, i modsætning til meget andet i tidens skønlitteratur, siddende i læseren
»Plottet er originalt, handlingen hele tiden i skred, og monologer og dialoger er en stilistisk nydelse. Og hele den neurofilosofiske diskussion, der snor sig gennem den til tider bevidst triviallitterære fiktion er både dristig og ambitiøs. Ligesom bogens slutning er en provokation, der sætter en ny standard for, hvordan en dansk bestsellerroman ifølge de uskrevne regler bør ende,« sagde Jens Andersen.
Bogpris sparker røv
Spørger man Christian Jungersen, hvad prisen betyder for ham, er ham er han ikke bange for at bruge de helt store ord.
»Jeg er tæt på at sige, at det er livsforandrende for mig at få prisen. Det er otte år siden min forrige roman »Undtagelsen« udkom. Det er ikke med min gode vilje, at der er så langt imellem mine bøger. Det er noget jeg gør, fordi jeg har brug for lang tid til at skrive. Hvis jeg kun bruger to år på en bog, så bliver den ikke god nok til, at jeg vil vise den til folk. Forestil dig, at du skriver på noget i otte år, og så siger folk, at resultatet enten er fedt eller et flop... Så Læsernes Bogpris er virkelig noget, som sparker røv,« siger Christian Jungersen.
Den 50-årige forfatter har udgivet tre romaner. Den første, »Krat«, udkom i 1999. I 2004 kom hans gennembrudsroman, »Undtagelsen«, som med 160.000 eksemplarer blev en kæmpesucces. I 2012 kom så »Du forsvinder«, som blev den næstmest solgte danske roman sidste år. Hertil kommer, at hans romaner er udgivet i 18 lande og sælger godt også dér.
»Når man kun udgiver en bog hvert ottende år, så er der ikke mange bøger til en i et helt liv. Så jeg skal være heldig, hvis jeg får udgivet fem bøger, og der vil helt sikkert være nogle af dem, som flopper. Så jeg vil kunne se tilbage på denne pris de næste otte måske 16 år og tænke: Wouw, der er nogen, som kan li´ det jeg lavede. Det er altså meningsfuldt. Det rører mig, at jeg kan skrive noget, nogen kan lide. Jeg kan sætte mig til skrivebordet med ny energi,« siger Christian Jungersen.
Filosofiske spørgsmål
»Du forsvinder« handler om en skoleleder, Frederik Halling, der får konstateret en hjernesvulst, som ændrer hans personlighed. Han lever sammen med Mia. Parrets forhold har ikke altid været ukompliceret, men de seneste år har de haft godt sammen. Sandsynligvis på grund af svulsten, hvilket er en bitter erkendelse for Mia. Da det kommer frem, at Frederik har bedraget sin skole for millioner, er katastrofen for familien total.
Udover den konkrete og meget medrivende historie handler romanen også om det filosofiske spørgsmål om menneskets frie vilje over for de neurologiske og biokemiske processer i hjernen, som er bestemmende for menneskers liv.
Inspiration fra skolekammerat
»Du forsvinder« er, sagde Jens Andersen i sin tale, svær at genrebestemme. »En roman, javel, men hvilken slags? Kærlighedsroman? Kriminalroman? Filosofisk roman? Psykologisk roman? Neurologisk roman? Lidt af det hele, kan man vel sige,« sagde Jens Andersen.
Christian Jungersens ambition har været at give den nyeste viden i hjerneforskningen et litterært udtryk og putte det ind i en historie, som hans læsere kan leve sig ind i.
»Når jeg taler med folk, som har læst romanen, så siger de fleste, at bogen virker så virkelig. Folk kan se sig selv opleve det, der sker i bogen. Det er jeg sindssyg glad for, for det er lige præcis det, har jeg knoklet for. At få personerne til at virke virkelige,« siger Christian Jungersen.
Inspirationen til romanen fik han hos en gammel skolekammerat, som i dag er psykiater. Hun fortalte ham om de problemer, hendes patienter kæmper med, og det gjorde hun i et sprog og med en viden, som litteraturen ikke beskæftiger sig med. Bogen har også for Christian Jungersen været en udforskning af en ny verden.
»Folk ser på sig selv og andre ud fra et lidt andet menneskebillede, når de har læst bogen. Det er et menneskebillede, som beskriver os ud fra nogle andre sammenhænge og med nogle andre ord, end vi er vant til. De begynder at se på deres mand, kone eller forældre på en anden måde. »Hov, det her har noget med denne her del af hjernen at gøre«. De får et ny blik på mennesker, og det er jeg meget stolt af. Jeg har forsøgt, at skrive en roman, som ikke bare er en god historie, men også en udforskning af et menneskebillede, som jeg har forsøgt at gøre så forførende, at læserne lader sig rive med,« siger Christian Jungersen.
Udsigt til Middelhavet
Han tidligere boet og skrevet i Dublin og New York. Det seneste år har Malta været hans base. Her har han en stor og billig penthouselejlighed med en altan, der vender direkte ud mod Middelhavet.
»Det giver et andet blik på Danmark at bo i udlandet. Det kan være svært at se på sig selv, mens det er lettere at se andre menneskers konturer og personlighed. Sådan er det også med et land. Hvis man bor i Danmark, er det svært at se, hvad der er godt og skidt. Hvis man bor ude, så er det lettere at få øje på det danske. Men jeg er glad for at skrive bøger, som foregår i Danmark og handler om det danske,« siger Christian Jungersen, der i aftes nød sin nye pris i fulde drag.
Foto: Liselotte Sabroe
Kommentarer