Villy Sørensens værker
Sære historier. Gyldendal 1953. (6.udgave, Gyldendal 2001)
Ufarlige historier. Gyldendal, 1955. (4.udgave, Gyldendal 1991)
Formynderfortællinger 1964. (5.udgave, Gyldendal 1999)
Sørensens litterære hovedværker, der fortsætter den originale stil fra debuten Sære Historier.
Digtere og dæmoner : fortolkninger og vurderinger. Gyldendal, 1959. (3.udgave, Gyldendal 2003)
Sørensens klassiske, teoretiske værk, hvori han fremlægger sit syn på kunstens rolle i den moderne verden.
Oprør fra midten. Af Villy Sørensen, Niels I. Meyer og K. Helveg Petersen. Gyldendal, 1978. (2.udgave, Gyldendal 1993)
Politisk værk, der ved sin udgivelse fik enorm opmærksomhed og startede en folkelig debat. Som titlen siger, plæderes der for muligheden af et oprør fra den politiske midte.
Vejrdage. Gyldendal, 1980. (3.udgave, Gyldendal 2002)
Små personlige digt- og prosatekster, der modsat de længere fortællinger tager deres udspring i hverdagsbetragtninger.
Ragnarok : En gudefortælling. Centrum, 1982. ( 7.udgave, Satellit, 2007)
Apollons oprør : De udødeliges historie. Vindrose, 1989. (2. udgave, Vindrose 1997)
Gendigtninger af henholdsvis den nordiske og den græske mytologi. Sørensens gendigtninger ser myterne i nyt lys og lader nye figurer indtage centrale pladser i fortællingerne.
Tilløb: dagbog 1949-53. Gyldendal, 1988
Forløb : dagbog 1953-61. Gyldendal, 1990
Perioder : dagbog 1961-74. Gyldendal, 1993
Sørensens dagbøger er et vidnesbyrd om et usædvanligt menneskes tanker om kunst, filosofi og sin egen tilværelse. Optegnelserne følger Sørensen hele vejen fra hans ungdom før debuten i 1953 og frem til 1993, hvor det sidste bind udkom.
Jesus og Kristus. Gyldendal, 1992
Sørensens undersøger hvem Jesus egentlig var og lader den historiske reformator, Jesus, træde frem til fordel for den mytiske frelserskikkelse Kristus. Fungerer glimrende som introduktion til kristendommen og biblen generelt.
55 Bagateller. Gyldendal, 2002
Sørensen var i sine sene år så plaget af sin ryglidelse, at det var vanskeligt for ham at arbejde. Kort før sin død, lagde han sidste hånd på samlingen af 55 små tekster, som er samlet i denne hans sidste udgivelse.
Om forfatteren
Der er siden Sørensen debuterede i 1953 skrevet en overvældende mængde om forfatterskabet. Nedenstående er således kun et par udvalgte værker, der hermed anbefales.
Både frem og tilbage : portræt af Villy Sørensens forfatterskab. Redigeret af Marianne Barlyng og Jørgen Bonde Jensen. SPRING. 2002.
Året efter Villy Sørensens død udkom denne store portrætbog, der består af tekster af forskellige bidragsydere. Sørensens forfatterskab undersøges på kryds og tværs og bogen giver et godt indtryk af det mangesidede forfatterskab.
Talt : et interview ved Finn Hauberg Mortensen. Gyldendal, 2002
Villy Sørensen gav i de sidste par måneder af sit liv en række interviews til Finn Hauberg Mortensen. Disse kom til at handle om hans liv og hans samtid, fra hans barndom i Hvidovre og til hans sidste år.
Med Villy i midten : 28 vidnesbyrd om Villy Sørensen. Gyldendal, 2004.
28 venner og bekendte skriver om deres personlige forhold til Villy Sørensen og giver et billede af en humoristisk, klog og trofast ven. Af bidragydere kan nævnes Villys bror Henning Sørensen, Per Øhrgaard, Klaus Rifbjerg, Suzanne Brøgger og Niels Barfoed.
Støvring, Kasper: Det etiske kunstværk. Gyldendal, 2006
Forfatteren forsøger at rykke ved det traditionelle billede af Villy Sørensen som kulturradikal, og argumenterer i stedet for at kalde ham kulturkonservativ. Bogen beskæftiger sig især med Sørensens kanoniserede Digtere og dæmoner, som forsøges genlæst fra et nyt perspektiv.
At gå op ad væggen : et filmportræt af digteren og filosoffen Villy Sørensen. Instruktion og manuskript Anker Li. Statens Filmcentral, 1997
I denne portrætfilm har Anker Li fået lov til at filme hjemme hos Villy, mens han fortæller om sit liv og sin kunst. En enestående mulighed for at opleve Sørensen i levende billeder.
Diverse
Det har i de seneste år været diskuteret, hvorvidt den danske modernisme var en "rigtig" modernisme. Debatten har i høj grad involveret Villy Sørensens forfatterskab. Nedenstående henviser til et udpluk af indlæg i debatten.
Borup, Anne: Den danske modernismekonstruktion: Ud af modernismen – ind i litteraturen. I: Kritik, årgang 33, nr. 147 (2000), side 1-18.
Frank, Niels: Omstigning til Paradis : Om Villy Sørensens Digtere og dæmoner og hvorfor modernismen i Danmark ikke var moderne. I: Kritik, årgang 34, nr. 152 (2001), side 18-29.
Haarder, Jon Helt. (2000): Villy og Sørensen : Skitse til genlæsning af et forfatterskab. I: Kritik, årgang 33, nr. 143 (2000), side 1-9.
(Artiklen kan også læses online)
Læs Villy Sørensens værker og læs om forfatteren på eReolen.dk
Kommentarer