I artikelserien Bag om Litteratursiden taler vi med nogle af de folk, der til dagligt arbejder med litteraturformidling og giver danskerne inspiration til læsning. Mød sitets temaredaktør Anne Birgitte Langkilde Hundahl, som sammen med Joan Høeg og Hanne Thusgaard Madsen, til daglig skaber et tæt samarbejde med eksperter der bidrager til temaets artikler, udvælger aktuelle bøger til analyser og selv skriver anmeldelser.
Baggrund
Jeg er uddannet Bibliotekar DB fra Danmarks Biblioteksskole (nu IVA) i Aalborg 2005 og har arbejdet først på Hedensted Bibliotek og siden 2007 som voksenbibliotekar på Vejle Bibliotekerne.
I 2013 afsluttede jeg en cand. mag. I Kultur og formidling fra SDU, hvor jeg skrev speciale om kropsbilledet i den nye unge litteratur. Udover arbejdet i temaredaktionen arbejder jeg med materialevalg, bogen kommer, udlånsvagter i voksenbiblioteket og af og til en afløsning i vores biblioteksbus. Jeg er også med i BiblioteksVagten samt har bogcafeer sammen med mine kollegaer. Jeg kunne ikke forestille mig et bedre arbejde eller en bedre arbejdsplads – kombinationen af kontorarbejdet, hvor jeg kan fordybe mig i litteratur, temaer, materialevalg mv. og udlånsvagterne hvor jeg har kontakt med alle typer mennesker og gang på gang bliver udfordret med nye, spændende spørgsmål om alt mellem himmel og jord. Det allerbedste er dog, når en låner kommer og spørger: ”Kan du anbefale en god bog?”
Hvad læser du lige nu?
Jeg er lige i øjeblikket i gang med at afslutte Philip Roths Indignation. Mit første møde med forfatteren var bogen Nemesis fra 2013 og en af de bedste bøger jeg har læst. Så jeg har længe gerne ville læse flere af Roths bøger. Indignation har en fortællestemme, som man bare ikke kan lade være med at blive fanget af. Den handler om den unge, jødiske Marcus fra Newark i USA, der skifter college og flytter over 800 km værk for at slippe for sin ekstremt bekymrede far. Selvom den ambitiøse og pæne Marcus hele tiden forsøger at gøre det rigtige, går alt, hvad der kan gå galt, galt. Den næste roman jeg skal i gang med bliver Kirsten Hammans Alene hjemme.
Hvilken bog vil du anbefale andre?
Det er svært, der er så mange bøger jeg gerne vil anbefale! Det sidste spørgsmål af Juli Zeh er en af de titler jeg altid prøver at få andre til at læse. Det er en filosofisk krimi, der egentlig ikke har så meget tilfælles med traditionelle krimier, men er en fantastisk spændende og tankevækkende bog om forskellige måder at opfatte tilværelsen på. Zeh har et fantastisk flot sprog som virkelig er en nydelse. Jeg ville også gerne sige Stoner af John Williams, men den har de fleste nok fået anbefalet! Stillidsen af Donna Tartt gjorde også et stort indtryk på mig og trods de mange sider, så er den hver en side værd! Til sidst vil jeg lige slå et slag for Ngozi Adichies Americanah, der giver et fantastisk skarpt og indsigtsfuld indblik i forholdet mellem race, identitet, kultur og kærlighed i en globaliseret verden – og helt konkre, hvordan det er at være splittet mellem Nigeria og USA.
Hvad optager dig ved læsning?
Det er ikke noget nyt under solen, men jeg elsker at forsvinde ind i en anden verden og blive opslugt af en rigtig god fortælling, både de fortællinger der bare glider rent ind, men også de mere udfordrende, hvor man som læser virkelig bliver sat på en prøve. Jeg elsker, at man ved at læse kan få så stor viden og indsigt i andre menneskers liv og opleve så mange forskellige kulturer blot ved at dykke ned i en roman!
Et tip til at skrive en god anmeldelse:
Jeg er selv slem til at skrive for alt lange referater og kan aldrig begrænse mig, men en god blanding af et kort referat og så anmelderens personlige oplevelse af bogen synes jeg er allerbedst. Har man så en eller anden insiderviden om forfatteren, en historie om bogens tilblivelse mv., så er det altid godt at krydre en anmeldelse med.
Tre ting om Anne Birgitte
- Min mand og jeg har to fælles og altoverskyggende interesser, som er det der fylder mest hjemme hos os. Nemlig bøger (vi har i bogstaveligste forstand huset og kælderen fuld!) og så vores skønne hund, en cocker spaniel, der hedder Aura og dels er opkaldt efter Walter Benjamins aura-begreb, og dels kan kende forskel på en krimi og en klassiker (”tysker-tricket fra Matador). Lidt nørdet har man vel lov at være... Vi elsker det!
- Da jeg var barn var jeg en rigtig hestepige – og jeg har nok læst alle de hestebøger, der fandtes dengang. Jeg har i hvert fald læst serien om Britta og Silver mindst 10 gange! Det var dog ikke kun hestebøger, jeg kastede mig over, men også sci-fi, historiske romaner og ikke mindst mine absolutte yndlingsbøger, serien om Anne fra Grønnebakken – som utallige andre piger.
- Min søster og jeg har engang rejst med Den Transsibiriske Jernbane fra Moskva til Beijing – en helt igennem fantastisk oplevelse, som jeg stadig er stolt over at vi gennemførte! Jeg troede dengang, at jeg ville få læst en masse bøger på sådan en tur, men nej. De seks dage i tog fløj nærmest af sted med at se ud af vinduet og bare lade landskabet flyve forbi. Fra Ruslands uendelig birkeskove over Mongoliets ørken og til sidst til Beijings forstæder med enorme mængder boligblokke, så langt øjet rakte.
Mød resten af redaktionen
Læseklubsredaktør Jørgen Dissing Nørgaard, Aalborg Hovedbibliotek
Chefredaktør Lise Vandborg, Hovedbiblioteket i Aarhus
Debatredaktør Barbara Rugholm Hesselund, Gladsaxe Hovedbibliotek
Kommentarer