Vi har for nyligt budt velkommen til et nyt ansigt i redaktionen, Jørgen Dissing Nørgaard. Han har ansvaret for indholdet og diskussioner i læseklubberne.
Baggrund:
Jeg er uddannet cand. mag. i dansk og filosofi fra Roskilde Universitetscenter, hvor jeg skrev speciale med titlen ”Kunst som hændelse, kunst som erkendelse”. Efterfølgende har jeg indenfor en 10-årig periode haft en række forskellige formidlingsjobs hos Esrum Kloster og Møllegård, Landbrugsraadet (nu Landbrug & Fødevarer), Dyrenes Beskyttelse, Nordatlantens Brygge og Københavns Hovedbibliotek.
De seneste 3 år har jeg arbejdet på Aalborg Hovedbibliotek, hvor min primære opgave, foruden det almindelige biblioteksarbejde, har været at lave events for målgruppen mellem 18 og 35 år. Som særopgave har jeg med stor fryd været moderator på Ordkraft Festival i Aalborg, og bl.a. interviewet Lars Skinnebach, Ursula Andkjær Olsen, Søren Ulrik Thomsen og Tomas Espedal.
Hvad læser du lige nu?
Som læser er jeg utålmodig og søgende. Jeg læser meget sjældent kun én bog ad gangen, snarere en 5-7 stykker. Lige nu er jeg i gang med Theis Ørntofts ”Digte 2014”, Peter Handkes ”Ulykkelig og uden ønsker”, Adda Djørups ”Poesi og andre former for trods”, Bjørn Rasmussens ”Pynt” og så selvfølgelig Marguerite Duras´ ”Elskeren” som jeg mere eller mindre altid læser.
Hvilken bog vil du anbefale andre?
Helt klart den norske forfatter Tomas Espedal. Han skriver så klar og fin og let en prosa om de allerdybeste livshændelser, om det at være menneske: forladthed, kærlighed, eksistens, drift, død. Det er fuldstændig uforklarligt så præcis han skriver. Hver gang jeg læser Espedal, siger noget i mig: Sådan vil jeg også leve, sådan vil jeg også skrive. Tænk engang fx at kunne skrive lysten til sorg frem i læseren. Hvis jeg skal pege på én bestemt af hans bøger må det være ”Mod naturen”. Så kommer resten helt af sig selv.
Hvad optager dig ved læsning?
Når jeg læser tror jeg at jeg primært ubevidst leder efter det øjeblik hvor teksten bliver mere end en tekst, det øjeblik hvor jeg fornemmer at alting hænger sammen: tiden, naturen, verden, kærligheden, mig. Det samme øjeblik der også giver en umiddelbar følelse af mening og vished om at det hele nok skal gå, en ”bare rolig, Jørgen”. Jeg tror også at det er der, hvor litteraturen bliver til kunst, hvis man kan sige det. Der hvor det faktisk ikke handler om litteratur længere, men om verden.
Andre gange læser jeg selvfølgelig også for at blive underholdt, blive klogere, blive sur eller blive glemt.
Et tip til at skrive en god anmeldelse
Et tip til at skive en god anmeldelse fra mig må blive at du skal huske at det er DIN anmeldelse. Læs teksten indtil du kan mærke noget inden i dig og skriv det ned allerførst. Så kommer resten af sig selv (øh, den sætning har jeg vist allerede skrevet en gang, men pyt). Jeg tror det er vigtigt at man ikke skuler alt for meget til hvordan andre skriver anmeldelser, da det jo er din mening og din måde at skrive det på vi gerne vil høre og opleve (Bemærk: mellem linjerne i ovenstående står det vigtigste faktisk: Bare slap af… så går det fint ☺).
Tre ting om Jørgen
Jo, nu skal I høre! Jeg bruger nummer 45 i sko, dog 46 i træsko, og så er jeg vild med at jodle… nej rundstyk, nu skal jeg nok komme til sagen:
- Det der især fascinerer mig ved håndboldspillet, er at man virkelig må gå til den i forsvaret; jeg mener her er albuer i brystregionen, hårde slag på armene, livtag med alt hvad den kan trække, hiven og trækken helt helt ok måder at være til på. Det er fantastisk fysisk at kunne give den gas! NB: Jeg har spillet rigtig meget håndbold i mit liv, så jeg synes at jeg ved hvad jeg taler om.
- Jeg elsker lyrik og kortprosa, og har gjort det siden jeg skulle skrive en ny tekst til Klichés sang ”Militskvinder” engang i 4. klasse. Sagen var den at min bedste ven Brian var blevet vild med Anja og han ville gerne gøre indtryk på hende (jeg var godt nok også lidt vild med hende, men det kunne jeg jo ligesom ikke sige til Brian). Derfor bad han mig om at skrive en hyldest til hende på melodien fra ”Militskvinder” og det virkede åbenbart. De kom sammen i næsten 4 måneder. Til dem der ikke aner, hvad jeg snakker om, kan jeg blot sige: Du skulle have været født i 70érne – det var tider – eller prøv at google titlen på sangen, så skal du bare se. Jeg skiver også stadigvæk lidt selv – se evt. bloggen: www.52skitser.blogspot.dk, hvor jeg hænger ud sammen med tegneren Nils Pagh Andreasen.
- I må ikke sige det til nogen, men jeg bryder mig faktisk ikke så meget om at læse tykke bøger. Det er måske lidt pinligt, og sig det endelig ikke til dem der er med i læseklubberne. De skulle jo nødigt tro sådan noget om mig…
- Jeg er vild med geder. Havde to i min barndom på gården, og har nu igen to små søde gavtyvagtige dværggeder i udhuset – de hedder Gerda og Mallorca. Ups, det var vist fire ting. Rundstyk.
Mød resten af teamet
Debatredaktør Barbara Rugholm Hesselund, Gladsaxe Hovedbibliotek
Temaredaktør Anne Birgitte Langkilde Hundahl, Vejle Bibliotekerne
Chefredaktør Lise Vandborg, Hovedbiblioteket i Aarhus
Kommentarer