En ny installation på Roskilde Bibliotek skriver sig ind i debatten omkring formidlingen af digital litteratur. I en interaktiv leg, skifter litteraturen mellem at være fysisk og digital. Vi har fået specialestuderende Camilla Damsbo Andersen til at anmelde værket.
Hvor længe har du drevet i vinden?
Der er en, der folder dine tanker ud til en mørk fremtid.
Tilbage til fortiden, hvad skulle vi tilbage i fortiden?
Igennem en bearbejdning af Peter-Clement Woetmanns ord, er jeg blevet digter og kommenterer på fortid, nutid og fremtid. Fortiden var stakkevis af støvede bøger, timevis på læsesale og ikke mindst den altgennemtrængende stilhed. Nutiden er en helt anden på Roskilde Bibliotek, der i disse dage lægger rum til installationen ”Tilfældigvis er skærmen blevet blæk”, der skriver sig ind i debatten omkring formidlingen af digital litteratur. I en interaktiv leg, skifter litteraturen mellem at være fysisk og digital, og fokus skifter fra form til indhold og tilbage igen.
Installationens midtpunkt er en skærm, hvorpå kaskader af ord og fragmenterede sætninger fra Peter-Clements værker, flyder rundt mellem hinanden. I en halvcirkel omkring skærmen, står tre podier. Disse podier markerer, med hver deres fysiske bog, forskellen men også linket, mellem den velkendte fysiske verden og den digitale. Tager man en eller flere af disse bøger op og trykker på den, kan man nu interagere med skærmen og dermed være medskaber af et nyt værk. Det endelige værk skifter igen form til den velkendte fysiske, dog med et twist, da digtet printes på papir, der sender tankerne hen mod bonner i supermarkedet. Værket kan derefter tages med hjem, som et minde om oplevelsen.
Installationen er en del af projektet, litteraturen finder sted, som er lavet i samarbejde med Aarhus Kommunes Biblioteker, CAVI og Digital Urban Living. Udover denne installation, har også mange andre set dagens lys og sat spørgsmålstegn ved normerne ved nutidens biblioteksrum og litteraturformidling.
Det virker dog ikke som om at verden endnu er helt klar til fremtiden. Normerne for folkebibliotekerne er fasttømrede igennem århundreder, og selvom de konstant udfordres, virker det som om at er der stadig er lang vej igen, før denne legende interaktion med medierne, bliver en del af denne norm. Installationer som ”Tilfældigvis er skærmen blevet blæk” står overfor store udfordringer, for at fungere i en hverdag hvor forventningerne til biblioteket, litteraturformidlingen og ikke mindst det digitale univers, ikke stemmer overens med visionerne og drømmene på samme område. F.eks. sætter noget så enkelt som arbejdsforholdene for bibliotekarerne i rummet, en naturlig stopper for lydniveauet og placeringen af installationen midt i rummet, gør at det kun er de mest nysgerrige brugere der tør nærme sig den.
Om denne installation er en forsmag på fremtiden vides ikke. Men et er sikkert. I et samfund hvor ord som oplevelsesøkonomi, kreativitet, brugerinteraktion og teknologi er med til at skabe nye mulighedsrum, vil også formidlingen af kultur, der ellers i sig selv er oplevelser, se nye former. Og ganske langsomt vil også brugere og samfund forhåbentlig blive klar til det.
Hvis man vil prøve installationen, kan man for tiden finde den på Roskilde Bibliotek og senere på turné rundt til landets biblioteker og andre arenaer som fx Roskilde Festival. Hvis man vil læse mere, kan man gå ind på netlitteratur.dk, hvor der både er information om installationen og om ”litteraturen finder sted”.
Skrevet af: Specialestuderende i oplevelsesøkonomi, Camilla Damsbo Andersen
Kommentarer