I Aabenraa har man ved hjælp af spændende og utraditionelle skønlitterære aktiviteter og en smittende begejstring fået skabt en helt ny gruppe læsere hos unge.
Af Per Christiansen, Kommunikationskoordinator & tovholder for læring, Aabenraa Bibliotekerne
Hvis man ikke er den store læser af skønlitteratur kan det at begynde at læse være den samme udfordring der skal mestres, som hvis man af helbredsmæssige grunde tilrådes at begynde at dyrke motion, især hvis man mere er sofa-typen der aldrig har lukket døren op til et fitnesscenter eller en bog. I begge tilfælde kan man tale om, at man skal foretage en livsstilsændring.
Aabenraa Kommune er en af de 12 modelkommuner i kulturministerens Danmark Læser kampagne. Sammen med undervisningstilbuddet ”Unge i Centrum” på IBC Aabenraa har man med kommunens Danmark Læser projekt skabt nye læsere hos en målgruppe, der er meget anderledes end den traditionelle biblioteksbruger. En undersøgelse ved projektafslutningen viser, at 58% procent af kursisterne på Unge i Centrum oplever, at de har ændret læsevaner og læser mere skønlitteratur, samt at hele 75% siger, at de vil anbefale skønlitteratur til deres venner.
I projektet har man gennemført en række utraditionelle aktiviteter omkring skønlitteraturen sammen med de unge, for at skabe læseglæde og læselyst.
Vi fravalgte blot at dele bøger ud som metode da vi designede projektet. I stedet valgte vi at bygge på at skabe gode relationer mellem forfattere, rappere, skuespillere, undervisere, bibliotekarer og de unge gennem spændende aktiviteter omkring skønlitteratur. Vi kalder det skønlitteratur tilsat et twist af coach Chris MacDonald. Det der kendetegner Chris MacDonald er, at han er en inspirerende formidler, og han har en evne til at formidle vigtige budskaber uden løftede pegefingre.
Det centrale i projektet har været, at de unge skulle opleve smittende begejstring fra forfattere, skuespillere, rappere, undervisere, bibliotekarer og andre unge. På samme måde, som når Chris MacDonald i kraft af den han er og hans karisma får danskere op af sofaen og i gang med at dyrke motion.
Vi har med projektet visket tavlen ren for dårlige oplevelser og tidligere nederlag i skolen mht. læsning af skønlitteratur, så de unge har kunnet starte på en frisk og begejstrende oplevelse med skønlitteratur.
Personale fra Aabenraa Bibliotekerne har sammen med undervisere og unge fra ”Unge i Centrum” siddet i projektets arbejdsgruppe. Det har været afgørende for projektets succes at de unge har været med i arbejdsgruppen. Det har skabt forankring, ejerskab og en masse engagerede ambassadører. Arbejdsgruppen har stået for detaljeplanlægning og gennemførsel af projektets 10 hovedaktiviteter.
Projektaktiviteterne har blandt andet være Litterært Orienteringsløb, Rap-værksted med de unge, hvor rapperen Oliver Ravn hjalp de unge med at skrive deres egen rap samt et 2 dages Skriveværksted for de unge, hvor forfatteren Robert Zola Christensen hjalp de unge i gang med at skrive noveller. De unges noveller er blevet skrevet på en gammel bil – Novellebilen - og inde i bilen kan man synge på med de unges rap. Bilen kan efter projektperioden lånes af kommunens institutioner.
De unge har også sammen med undervisere og bibliotekspersonale været til spinning i et fitnesscenter, hvor en skuespiller samtidigt dramatiserede tekster af Rune T. Kidde.
Mødet med forfattere, fælleslæsning med læseguide, samt 1½ times læsning hver uge for alle har også været vigtige aktiviteter.
Fakta:
Unge i Centrum er et SU-berettiget uddannelsestilbud til unge mellem 18 og 29 år, der endnu ikke er kommet i gang med en uddannelse, eller som er begyndt på en uddannelse eller i en læreplads, og er droppet ud. En del af de unge har fået en svær start i livet. Der undervises på almen voksenundervisningsniveau (AVU), der er sammenlignelig med 8.-10. klasses niveau i folkeskolen. IBC Aabenraa har skabt undervisningstilbuddet ”Unge i Centrum” på IBC Aabenraa i samarbejde med Jobcenter Aabenraa.
Links: UiC Rappen kan ses på Youtube – søg efter uic rappen
Billeder: Aabenraa Bibliotekerne
Kommentarer