Anmeldelse
Svinkløv Badehotel - Maden og stedet af Mikael Christensen
- Log ind for at skrive kommentarer
Bogen beskriver gennem fotografen Poul Ib Henriksens smukke billeder et af de sidste, gamle badehoteller i Danmark og den udsøgte mad, kokken Mikael Christensen serverer på stedet.
Når jeg læser i en kogebog som "Svinkløv Badehotel", så forstår jeg ikke, hvorfor jeg ikke blev kok.
Jeg læser mange kogebøger for jeg elsker at lave mad. "Svinkløv Badehotel" er en perle for hjemmekokke som mig. Samtidig er den bogen om maden og stedet.
Jeg kan huske Svinkløv Badehotel fra min barndom - ikke at det var et sted vi besøgte, for det var for københavnerne, men jeg kan huske hotellets silhuet, dets placering i det smukke landskab, og Dannebrog der vajede for vinden i strandkanten.
Når man nu læser bogen, så indfanges man af lyset, farverne ved Vesterhavet, lydene og duftene og alle historierne. Fotografierne i bogen er taget af fotograf Poul Ib Henriksen. Han formår virkelig at indfange en stemning og at ramme de vinkler og det lys, som får mine barndomshistorier fra Vesterhavet til at rulle på nethinden. Jeg kan mærke marehalmen skære mig i fødderne, når jeg går over en klitrække og er kommet uden for gangstien. Duften af stillestående sommerhede fra plantagen og duften af hav - rigtig hav. Billederindringerne får jeg såvel fra de store dobbeltopslag med motiver af hotellet, fra de forskellige stuer og fra naturen rundt omkring, som fra de mindre billeder og vignetter - også af badehotel og den omkringværende natur.
Layoutmæssigt er bogen en sand nydelse. - Blot en detalje: så er sidetallet indsat i et mindre billede - så man som læser eller kok, kan se om man er i afsnittet forsommer, midsommer, sensommer eller i afsnittet med grundopskrifterne.
Men billederne og layout gør det ikke alene.
"Med ærlighed kommer man længst" var det mundheld Svinkløvs kok Mikael Christensen fik af sin mor. Den filosofi tilslutter han sig. Når han laver mad skal varerne have kvalitet. De enkelte råvarer skal harmonere og ikke overdøve hinanden. Samtidig har Michael Christensen den ambition at hver ret, der bliver serveret på Svinkløv, skal være smuk, enkel og veltillavet.
Hele tre ting som Mikael Christensen til fulde lever op til med den mad, han præsenterer os for i de tre afsnit, der følger sommerens og badehotellets naturlige sæsoninddeling.
Mikael Christensens madpassion er fisk, og da han er kok ved Vesterhavet, hvor der ikke er langt fra fangst til bord, er bogen spækket med dejlige fiskeopskrifter.
Kokken har ret; retterne ser ud til at være lette at lave, og jeg har lyst til dem alle - altså bortset fra den der "steak and kidney pie" med nyrer på side 34.
Kogebogen fra Svinkløv er dén kogebog inden for den nye trend af kogebøger, hvorfra jeg har lyst til at lave flest retter. I løbet af det sidste år er der i denne genre udkommet: 'Pigernes kulinariske forførelse' af kokken Morten Nielsen og 'Det er bar' mad' af kokken Jamie Oliver.
Aschehoug, 2001. 137 sider
BogWeb - 1. august 2001
- Log ind for at skrive kommentarer
Bogen beskriver gennem fotografen Poul Ib Henriksens smukke billeder et af de sidste, gamle badehoteller i Danmark og den udsøgte mad, kokken Mikael Christensen serverer på stedet.
Når jeg læser i en kogebog som "Svinkløv Badehotel", så forstår jeg ikke, hvorfor jeg ikke blev kok.
Jeg læser mange kogebøger for jeg elsker at lave mad. "Svinkløv Badehotel" er en perle for hjemmekokke som mig. Samtidig er den bogen om maden og stedet.
Jeg kan huske Svinkløv Badehotel fra min barndom - ikke at det var et sted vi besøgte, for det var for københavnerne, men jeg kan huske hotellets silhuet, dets placering i det smukke landskab, og Dannebrog der vajede for vinden i strandkanten.
Når man nu læser bogen, så indfanges man af lyset, farverne ved Vesterhavet, lydene og duftene og alle historierne. Fotografierne i bogen er taget af fotograf Poul Ib Henriksen. Han formår virkelig at indfange en stemning og at ramme de vinkler og det lys, som får mine barndomshistorier fra Vesterhavet til at rulle på nethinden. Jeg kan mærke marehalmen skære mig i fødderne, når jeg går over en klitrække og er kommet uden for gangstien. Duften af stillestående sommerhede fra plantagen og duften af hav - rigtig hav. Billederindringerne får jeg såvel fra de store dobbeltopslag med motiver af hotellet, fra de forskellige stuer og fra naturen rundt omkring, som fra de mindre billeder og vignetter - også af badehotel og den omkringværende natur.
Layoutmæssigt er bogen en sand nydelse. - Blot en detalje: så er sidetallet indsat i et mindre billede - så man som læser eller kok, kan se om man er i afsnittet forsommer, midsommer, sensommer eller i afsnittet med grundopskrifterne.
Men billederne og layout gør det ikke alene.
"Med ærlighed kommer man længst" var det mundheld Svinkløvs kok Mikael Christensen fik af sin mor. Den filosofi tilslutter han sig. Når han laver mad skal varerne have kvalitet. De enkelte råvarer skal harmonere og ikke overdøve hinanden. Samtidig har Michael Christensen den ambition at hver ret, der bliver serveret på Svinkløv, skal være smuk, enkel og veltillavet.
Hele tre ting som Mikael Christensen til fulde lever op til med den mad, han præsenterer os for i de tre afsnit, der følger sommerens og badehotellets naturlige sæsoninddeling.
Mikael Christensens madpassion er fisk, og da han er kok ved Vesterhavet, hvor der ikke er langt fra fangst til bord, er bogen spækket med dejlige fiskeopskrifter.
Kokken har ret; retterne ser ud til at være lette at lave, og jeg har lyst til dem alle - altså bortset fra den der "steak and kidney pie" med nyrer på side 34.
Kogebogen fra Svinkløv er dén kogebog inden for den nye trend af kogebøger, hvorfra jeg har lyst til at lave flest retter. I løbet af det sidste år er der i denne genre udkommet: 'Pigernes kulinariske forførelse' af kokken Morten Nielsen og 'Det er bar' mad' af kokken Jamie Oliver.
Aschehoug, 2001. 137 sider
BogWeb - 1. august 2001
Kommentarer