Mands hjerte af William Boyd
"Mands hjerte" med undertitlen "Logan Mountstuarts private dagbøger" er en underholdende og ironisk roman, som gerne vil have os til at tro, at det er virkeligheden, bogen handler om. Det er det ikke, selvom der indgår mange historiske navne og begivenheder, særlig fra det litterære engelske miljø i mellemkrigstiden; hertugen af Windsor og Hemingway, Picasso og Den spanske borgerkrig – you name it!
Logan Mountstuarts levnedsløb 1906 - 1996 hører til den mere fantastiske del af slagsen. Der er faktisk ikke det, den efterhånden alkoholiserede hovedperson ikke oplever som kunsthandler, spion, forfatter og kvindebedårer. I dagbøgerne, som er bogens ramme, får vi hans oplevelser gennem hele livet, og tiden i Oxford giver læserne endnu et portræt af en tid, som man bl.a. kender fra "Gensyn med Brideshead".
Han skriver en biografi over Shelley og en halvpornografisk bestseller, men har egentlig mest travlt med at leve livet rundt om i verden, dog hele tiden med trådene bagud til vennerne fra skolen og Oxfordtiden. Den ene vens kone, Tess, giver ham DEN erotiske oplevelse, som han livet igennem vender tilbage til.
Efter fangenskab i Schweiz under 2. verdenskrig vender Logan Mountstuart tilbage til England blot for at konstatere, at hans kone giftede sig med en anden, og at konen og datteren begge blev dræbt under blitzen. Nedturen fører ham ad mange veje til Frankrig, hvor han ender sine dage, som til det sidste indebærer kærlighed og eventyr.
Læs bogen, som er velskrevet, ironisk og underholdende, og som mindede denne læser om Mario Simmels "Ikke altid kaviar". Her er dog ingen madopskrifter!
Oversat af Claus Bech. Lindhardt og Ringhof, 2003. 511 sider. Kr 369,-
Oversat af Claus Bech. Lindhardt og Ringhof, 2003. 511 sider. Kr 369,-