Leoparden i solen af Laura Restrepo
Som der står på forsiden af bogen, er det en roman om vendetta og narkokartellernes indflydelse i Columbia.
Anbefalet af ledende bibliotekar Anne-Marie Jacobsgaard, Broby Bibliotek
I en rus af spiritus og jalousi dræber Nando Barragán sin fætter og bedste ven Adriano Monsalve. Herefter er de to grene af familien for stedse fjender. Barragánerne behersker byen og Monsalverne havnen. Barragánerne og Monsalverne er nu tvunget til at bekrige og slå hinanden ihjel, indtil alle mandlige familiemedlemmer på den ene side er døde. På årsdagen for et familiemedlems død, også kaldet zeta, hævner og dræber man, og kampen fortsætter i 2 årtier.
Det er også en historie om Mani Monsalve, den karismatiske leder af den ene klan, og hans kærlighed til sin hustru, en tidligere skønhedsdronning. Da hun bliver gravid, erklærer hun, at hun forlader ham, hvis der sker flere drab. Uheldigvis er man midt i planlægningen af det næste mord, og til trods for Manis forsøg på at stoppe det, myrder Monsalverne alligevel en af Nando Barragáns brødre, og den smukke Alina forlader Mani.
Det er voldsom og barsk roman, som bygger på en virkelig historie, og som afslører familiehierarkiet og den berusende glamour og den destruktive magt, som udøves af disse nyrige mafiafamilier.
Til gengæld er måden Laura Restrepo skriver på alt andet end barsk og voldsom. Hendes sprog og skrivemåde er let, frisk og humoristisk og meget underspillet. Hele tiden bliver historien afbrudt og kommenteret af et kor af kvarterets beboere, som diskuterer og spørger til begivenhederne, som fortælles.
Jeg kendte ikke forfatteren eller bogen i forvejen, men ’Leoparden i solen’ var en flot læseoplevelse – også selv om narkobaroner og bandekriminalitet normalt ikke står på min ønskeseddel. Til trods for det for os fremmedartede univers, fænger bogen umiddelbart, og jeg mener, den henvender sig til alle, som vil læse en fængslende og uhyre velskrevet roman.
Laura Restrepo er født i 1950 i Columbia og bor i Bogotá. Som journalist har hun været redaktør på flere blade, hun er professor i litteratur på Columbias nationale universitet og forfatter til flere romaner, som er udkommet i adskillige lande. Desuden er hun politisk aktivist, og blev i 1983 udpeget af den columbianske præsident til at sidde med ved fredsforhandlingerne mellem den columbianske regering og oprørsguerillaerne. I 5 år var hun på grund af dødstrusler nødt til at leve i eksil i Mexico. Laura Restrepo har også modtaget flere litterære priser.
Oversat fra spansk af Kirsten A. Nielsen efter 'El leopardo al sol'. Viva, 2000. 286 sider
Lån bogen på
Anbefalet af ledende bibliotekar Anne-Marie Jacobsgaard, Broby Bibliotek