De ansatte af Olga Ravn
Men de ikke-jordiske genstande kaster grus i rummaskineriet. Det er som om tilstedeværelsen af de mærkværdige, ikke-kategoriserbare objekter vækker noget i de ansattes bevidsthed:
Meget siges og forbliver samtidig usagt i Olga Ravns sanseligt sitrende, mærkeligt melankolske prosa, hvor der reflekteres over klassiske spørgsmål omkring identitet, menneskelighed og de kategorier, vi forholder os til verden med. Ikke mindst er det oplagt at læse romanen som et opgør med det moderne konkurrence- og præstationssamfund. Men romanens styrke ligger egentlig ikke i de idéer, som den præsenterer os for, og som nok har et skær af ’been-there-done-that’ over sig. At ’De ansatte’ gør så stærkt et indtryk skyldes Olga Ravns greb om sproget. Der er en umiddelbarhed og frygtløshed i hendes sprog, et sprog som rastløst, prøvende afsøger vores relationer til hinanden, til ’tingene’ og til os selv, hvormed hun formår at gøre ellers velkendte science fiction troper til sine helt egne. Derfor er ’De ansatte’ en vidunderligt original roman, som jeg har læst – og kommer til at genlæse – med stor glæde, både som science fiction-entusiast og som litteraturelsker.