Ib Michaels 'Himlen brændte' - Teorien Om Alting
Som femtenårig skolepige forelskede jeg mig i Vanillepigen og Den tolvte rytter. Ib Michaels magiske virkelighed forankrede sig i mig og i de følgende år fulgte jeg ham til Atkinsons Biograf og Rosa Mundi. I de år jeg læste litteraturvidenskab blev Vanillepigen væk i et virvar af Murakamis katte, Baudelaires blomster og Borges' labyrinter. Himlen brændte bringer mig tilbage til Ib Michaels forfatterskab og min gensynsglæde er stor.
Når virkelighed og sandhed bliver relative værdier, så spinder Ib Michaels fortælling sig om en akse af fantastiske gåder, der udpakkes som en matryoshka-dukke. Himlen brændte er et studium af menneskets transcendentale bevidsthed og døden – den fysiske såvel som den åndelige død. Oplevelsen af tid og rum, ånd og materie, før og nu og du og jeg som fastforankrede størrelser, opløses og forvandler hele verden til en metafysisk suppedas uden begyndelse eller ende.
”Tid er først og fremmest biologi”
Himlen brændte er den magiske fortælling om det uklare forhold mellem den vidunderlige virkelighed og den relative sandhed. Et eventyrligt videnskabsmysterium smelter sammen med tohundrede års russisk slægtshistorie og udfordrer grænsen imellem fiktion og historie. Igennem en vidunderlig virkelighed af mørkestof og popmusik, forestillinger og filosofi, ideologi og ingenting, metafiktion og metafysik, rekonstrueres hele verden. Fra den Sibiriske tundra til Niels Bohr Instituttet i København, relanceres virkeligheden under nye præmisser. Ib Michaels fiktion slår ned igennem verdenshistorien, som en kimberlite-tunnel gennem jordens skorpe og under Rundetårns irrede kuppel lyder Big Bang nok engang og giver genlyd i form af minder om Ib Michaels egen Onkel Rudolf til Holger Bech Nielsens nære virkelighed.
Ib Michael fylder verdenshistoriens gabende huller med sin egen fiktion og skaber derved et kontrafaktisk historisk forløb. Denne måde at genskabe eller genfortælle virkeligheden på, fungerer særlig godt i forbindelse med de mange intertekstuelle referencer, henvisninger til kilder og faktiske personers tilstedeværelse.
Ib Michaels magiske og moderne metaforer, hvor sproget alene aktiverer hele mit æstetiske sanseapparat, har altid begejstret mig. Og Himlen brænder er et virkelig velkonstrueret og fascinerende science fiction eventyr om den skinbarlige virkelighed.
(Bedre sent end aldrig) åbenbarer e-bogens mange fordele sig for mig: Formatet er særlig velegnet til en roman af denne karakter, idet læseren kan benytte sig af de indskrevne internet-links direkte fra bogen. Snart endte jeg selv som detektiv i cyberspace: Fandt mig selv læsende om alt fra kvantemekanik og subatomar, hæmofili i Romanov-slægten, Schwarzschilds radius og flora langs Podkamennaya Tunguska-floden.
”Tid er først og fremmest biologi”