Fire dage i marts
Fire dage i marts er et rammende kvindeportræt, hvor Jens Christian Grøndahl stiller skarpt på de mønstre, som kendetegner forholdet mellem tre generationer af kvinder.
Listen indeholder analyser af værker fra dansk litteraturhistorie i perioden 2000-2005.
Vis alle boglister
Fire dage i marts er et rammende kvindeportræt, hvor Jens Christian Grøndahl stiller skarpt på de mønstre, som kendetegner forholdet mellem tre generationer af kvinder.
Novelle eller kort roman om brummestenens vandring fra hånd til hånd op gennem det tyvende århundrede som et vidnesbyrd om jordens geologiske historie, men fortolket på mange måder.
Originaludgave: 2003
Tvivl, ubeslutsomhed og tvetydighed går igen som en rød tråd gennem i Ursula Andkjær Olsens digtsamling 'Ægteskabet mellem vejen og udvejen'.
Efter fire års indlæggelse kommer den skizofrent paranoide Janus ud med det formål at finde ud af, hvorfor hans tyrkiske veninde Amina ikke længere skriver til ham.
Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.
Nielsen & Rasmussen fra Danmark ønsker at indføre Demokratiet i Irak - De drager af sted med en metalkasse mærket "The Democracy - Destination : Iraq" - Vi følger i deres og amerikanernes fodspor fra den kuwaitiske grænse mod sunni-trekanten, gennem Basra og Amara, ind i Bagdad
Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden
Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.
Ida Francescas liv kommer til at bære præg af 1900-tallets udvikling: født i middelklassen og gift ind i overklassen, men med mange relationer såvel tilbage til Den spanske Borgerkrig og den 2 verdenskrig som til Cubakrisen og den europæiske historie.
Originaludgave: 2005
Niels Frank fokuserer i sine tidlige digte på at skabe en meditativ tone og at sætte digtet i scene som en proces, der foregår mens man læser.
Da Lasse kommer til Island for at være gæst ved en vens bryllup, udvikler det sig hurtigt til en flippet tur ud i det islandske landskab, i et broget selskab, hvor Lasse oplever mange spændende ting, og reflekterer meget over livet og døden, og alt ind i mellem
Simon Grotrians digte i samlingen 'Melatonin' kræver fuld koncentration af læseren, der til gengæld bliver inddraget i et mærkværdigt og imponerende univers.
Originaludgave: 2005
Efter Søren og Mettes ægteskabelige idyl sidder Mette nu fraskilt i den lækre lejlighed i Amaliegade og lader tiden og livet passere revy i ørkesløs lediggang og indkøbsflip.
Én dråbe af Helle Helles destillat rækker til at beskrive provins- og dagligliv i al sin enkelhed.
Benn Q. Holm har med 'Album' skrevet en generationsroman, hvor man kan trække linjer til Knud Sønderbys 'Midt i en jazztid' og Dan Turélls 'Vangede billeder'.
Hovedtemaet i Hanne-Vibeke Holst nøgleroman Kongemordet er kvinders styrker og svagheder fanget ind i en gribende fortælling.
Originaludgave: 2001
I digtsamlingen 'Tak' holder Lone Hørslev en diskret ironisk tone og kommenterer den vidunderligt normale hverdag fra skæve og uventede vinkler.
Originaludgave: 2001
'Livret' af Kristian Ditlev Jensen er en opfindsom roman, hvor man tygger sig igennem masser af mad, smag og duft.
Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.
Filmatiseret i 2007 af Peter Schønau Fog med Jesper Asholt på rollelisten.
En roman om sorgens styrke og tilgivelsens kraft, og om hvordan vi i nogle situationer er overladt til hinanden og den skæbne, der er blevet os tildelt.
Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske litteratur.
Pia Juul er kendt for et selvironiserende og -analyserende sprog, hvor talemåder og dialekter kommer under eksamination. Sådan er det også i 'Dengang med hunden'.
Originaludgave: 2005
'Den lukkede bog' af Jette Kaarsbøl gengiver Det moderne gennembruds engagement, men også tidens fortielser og herskende dobbeltmoral.
Henning Mortensens 'Næb og kløer' er en samtidsroman, der på én og samme gang sætter problemer under debat,og samtidig handler om sig selv.
Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'.
Giuseppe Pagamino fra Umbrien er en løgnhals og historiefortæller. Det redder ham fra inkvisitionens klør, da han 1349 rejser til Lucca for at finde det evige liv.
'Fingeren i flammen' er en spændingsroman med et æstetisk motiv. Forholdet mellem skin og virkelighed bliver åbnet, og sandheden viser sig at være en usikker størrelse.
En magisk beretning om Unn, der er opdagelsesrejsende ud i nytænkning og udforskning af kulturens begrænsninger og muligheder i Grønland i 1300-tallet.
Originaludgave: 2002
'Det værste og det bedste' er et stykke sansningspoesi, hvori Søren Ulrik Thomsen forsøger at gribe et moderne menneskes forestillinger om sig selv før og nu.
Originaludgave: 2002
En eventyrroman om albinoen Kaspar, der bliver postbud højt mod nord og møder de mærkelige kvinder Sofie og Lærke samt en gal konge, inden han forløses fra sin sygdom
Originaludgave: 2003
Historisk roman om kong Christian II, hans elskede Dyveke og mor Sigbrit, og om ægteskabet 1515 med den kun 14-årige Elisabeth fra Gent