Logo
Bogliste

Vindere af De Gyldne Laurbær

De Gyldne Laurbær uddeles af foreningen De Gyldne Laurbær og er blevet uddelt siden 1949. Prisen uddeles en gang årligt baseret på en afstemning fra samtlige danske boghandlere i januar, og gået til forfattere som Karen Blixen, Inger ChristensenJakob Ejersbo og Kim Leine.

På listen herunder kan du læse mere om vinderne af prisen.

Bøger på listen

De bedste familier

Kim Blæsbjerg

Blæsbjerg udfolder, hvordan Cheminova bidrog med velstand og velfærd til Vestjylland, men også naturforureningens følgeskader på krop og sind. 

11%

Maren Uthaug

Maren Uthaugs fabulerende fremtidsfortælling sætter tingene på spidsen og kvinderne fri af patriarkatet. Glæd dig til en vild læseoplevelse!

Man skulle nok have været der

Thomas Korsgaard

Overbevisende og rørende afslutning på Korsgaards eminente trilogi om Tue, som nu er 17 år og forsøger at finde fodfæste i København.

Meter i sekundet

Stine Pilgaard

Stine Pilgaard har skrevet en sprogligt veloplagt komedie om kærlighed og normalitet og om at blive voksen i Vestjylland. 

 

Skyggedanseren

Sara Omar

Fortællingen om pigen Frmesk, der vokser op med social kontrol i kvindeundertrykkende miljøer i Kurdistan og Danmark.

Den, der lever stille

Leonora Christina Skov

Leonora Christina Skovs roman er en stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse. 

 

En anden gren

Jesper Wung-Sung

Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.

Folkets skønhed

Merete Pryds Helle

'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.

Aisha

Jesper Stein

Steins antihelt, Axel Steen, er tilbage i seriens hidtil bedste krimi. Der er mere på spil end en drabssag, og man hvirvles ind i et gennemført fascinerende plot.

Kvinden de meldte savnet

Sara Blædel

En dansk kvinde, der har været forsvundet i atten år, bliver myrdet i England. Gennem efterforskningen konfronterer Sara Blædel os med store etiske dilemmaer.

Forbandede yngel

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Gribende og barsk læsning om en familie, hvor man gjorde ikke bare ét barn fortræd, men alle fire søskende.

Profeterne i Evighedsfjorden

Kim Leine

Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.

 

Dette burde skrives i nutid

Helle Helle

Helle Helles blændende roman vibrerer af undertekst og tryllebinder læseren i et univers, hvor overfladen hele tiden er ved at krakelere.

Journal 64

Jussi Adler-Olsen

Med Carl Mørck/Assad-konceptet holder forfatteren Afdeling Q på en forudsigelig kurs ud i det ganske land. Denne gang danner et tragisk kapitel i vor historie baggrunden.

Børnene

Ida Jessen

Med voldsomhed rører menneskene hinanden i 'Børnene'. Ida Jessens psykologiske realisme slår endnu engang alt. Fantastisk roman!

Dronningeofret

Hanne-Vibeke Holst

Velfungerende blanding af politik, politiroman og kvindeskæbne afslutter på fornemste vis trilogien om kvinder og magt dagens Danmark.

Mærkedage

Jens Smærup Sørensen

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.

Den som blinker er bange for døden

Knud Romer

Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.

Hundehoved

Morten Ramsland

Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'. 

Undtagelsen

Christian Jungersen

Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske litteratur. 

 

Den lukkede bog

Jette A. Kꜳrsbøl

'Den lukkede bog' af Jette Kaarsbøl gengiver Det moderne gennembruds engagement, men også tidens fortielser og herskende dobbeltmoral.

Nordkraft

Jakob Ejersbo

Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden

 

Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.

Kærlighedens rum

Anne Marie Løn

"Jeg kan ikke fordrage den gode historie", siger Anne Marie Løn i et interview i anledning af udgivelsen af sin seneste roman, 'Kærlighedens rum'. I en lang monolog fortæller en fransk kvinde, Edith Moreau, om sit 28 år lange, inderlige kærlighedsforhold til en berømt, gift TV-studi

Lucca

Jens Christian Grøndahl

Kærlighedens veje er grundtemaet i Jens Christian Grøndahls hidtil største succesroman 'Lucca', som handler om to menneskers liv, der tilfældigt kommer i berøring med hinanden.

Colorado drømme

Jane Ꜳmund

Et tilfældigt møde bliver til en lidenskabelig kærlighed mellem to modne mennesker, danske Ane og amerikanske Bob, med voldsomme konsekvenser for dem selv og deres familier.

Jeg har set verden begynde

Carsten Jensen

I en stilmæssig blanding af journalistik, essayistik og litterær fortælling beretter forfatteren om sine indtryk og oplevelser fra sin egen "dannelsesrejse".

 

De måske egnede

Peter Høeg

Peter Høeg har opnået en for en dansk forfatter sjælden succes. 'De måske egnede' handler om et socialt eksperiment på en københavnsk privatskole.

Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk

Vita Andersen

Digte og noveller fra 1970’erne, hvor ensomhed og ensformighed står som fællesnævner for kvinder, der er ofre i en mandsdomineret verden.

Rejsen til Ribe

Peter Seeberg

Kan man ved obduktion af et lig finde spor af skam i den afdødes hjerte - kan man i øjnene se en lille skare af uforglemmelige mennesker - og kan disse spor af levet liv måles og vejes? I 'Rejsen til Ribe' får du ikke svarene på disse eksistentielle spørgsmål.

Kilroy Kilroy

Ib Michael

Med vanlig sans for sprogblomster og prydede sætningskonstruktioner slår Ib Michael sig løs med en gribende historie om identitet og Syndefaldet.  

 

Dansen med Regitze

Martha Christensen (f. 1926)

Under den traditionsrige sommerfest i kolonihaven sidder Karl Aage og genoplever sit lange samliv med Regitze, der altid har været den handlekraftige af de to.

Originaludgave: 1987

Christine

Helle Stangerup

En fængende og troværdig historisk skildring af kongedatteren Christines liv i det 16. århundrede.

Løgn over løgn

Henrik Stangerup

Dobbeltroman, der dels handler om en filminstruktørs krise, som fører til mange drukture, dels skildrer forfatterens egen krise under arbejdet med bogen.

Originaludgave 1971

Kvindesind

Tove Ditlevsen

I digtsamlingen trænger Ditlevsen ind i intimsfæren og fremkalder det sansede i kvindens forelskelse, kærlighed, ægteskab, mandens utroskab og skilsmisse.

Originaludgave: 1955

Babettes gæstebud

Karen Blixen

Historiens glimtende magi ligger i det åbne tolkningsfelt og det fællesmenneskelige, i oprøret mod konventionerne.

Originaludgave: 1952