Logo
Bogliste

70'ernes Danmark

I 1970’erne fik danskerne rødstrømperne, den frie abort og nye samlivsformer. Og den fik fremragende litteratur, som skulle greje og udforske sin identitet i en verden i ændring. Vi har skabt en bogliste, der indeholder et udvalg af skønlitteratur, der er skrevet eller foregår i det kontrastfyldte årti. 

 

Bøger på listen

Album

Benn Q. Holm (f. 1962)

Benn Q. Holm har med 'Album' skrevet en generationsroman, hvor man kan trække linjer til Knud Sønderbys 'Midt i en jazztid' og Dan Turélls 'Vangede billeder'.

Afgrundens rand

Christian Dorph og Simon Pasternak

'Afgrundens rand' er andet bind i forfatterduoen Dorphs og Pasternaks ambitiøse projekt om at fortælle den sidste fjerdedel af det 20. århundredes danmarkshistorie i en krimiserie.

Originaludgave: 2007

Om et øjeblik i himlen

Christian Dorph

Kriminalroman om et Danmark, der befinder sig i midten af Tyskland og Rusland. Dorph og Pasternak har tegnet et billede af en skjult, grumset og farlig tid. 

Ubevidst rødgang

Lars Frost

Lars Frost roman om 70erne fjerner den mening, der er knyttet til steder og mennesker. Livet og bygninger skabes med et begrænset udsyn og fortælles på samme måde.

 

Bror og søster

Katrine Marie Guldager

Femte bind i den fremragende Køge-krønike er lige så fin fortællekunst som de foregående. Guldagers tidsbillede fremstår knivskarpt, og familierelationerne er endeløst fængslende at følge.

Luskefisefortællinger

Jens Blendstrup

”Heino, hvad er erindring? Det er noget hø, sagde Heino”. Jens Blendstrup er tilbage med nogle fine, falske, finurlige erindringsglimt fra Risskov.

Vildnisset

Søren Jessen

Hyggelig socialrealistisk fortælling om en barndom fuld af forundring, Frisko og rumsterende historier, som vikler sig ind og ud af virkeligheden.

Kapgang

Morten Kirkskov

Hudløs, hjerteskærende og intim skildring set og oplevet gennem øjnene på en pubertetsdreng. 

Martin & Victoria

Klaus Lynggꜳrd

Klaus Lynggaard fik sit absolutte gennembrud med ungdomsromanen 'Martin og Victoria', der giver et detaljeret indblik i 1970’ernes ungdomsgeneration.

Min ukendte bror

Niels Lyngsø

Overrumplende, fascinerende roman fra Niels Lyngsø om menneskets behov for at finde fællesskaber på såvel det menneskelige som det kosmiske niveau i et veloplagt konglomerat af romangenrer.

Hvad man ikke ved

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Eric er fascineret af tressernes frigørelse, og han presser sin kone Alice til seksuelle eksperimenter i storslået familiekrønike.

Tugt og utugt i mellemtiden

Svend Åge Madsen (f. 1939)

I murstensromanen 'Tugt og utugt i mellemtiden' kulminerer Svend Åge Madsens erfaringer og tendenser, som kendetegner udviklingen i Madsens forfatterskab. 

Originaludgave: 1976

Vangede billeder

Dan Turèll

En introduktion til Dan Turèlls forfatterskab kan begynde her, hvor læseren møder det miljø, forfatteren voksede op i og senere ud af.

Oprindelig udgivet: 1975

Vi kunne alt

Merete Pryds Helle

Det er bevægende og rystende at læse om Merles udsatte opvækst i 70’erne. Hendes næsten ubærlige oplevelser vækker skyld og skam, men det lyriske sprog løfter romanen.

Baby

Kirsten Thorup

Thorups romandebut er karakteristisk både for forfatterskabet og for udviklingen af romanprosaen i kølvandet på de forgående årtiers modernistiske romaner. 

Originaludgave: 1973

Fodboldenglen

Hans-Jørgen Nielsen (f. 1941)

Med Fodboldenglen skaffede Hans-Jørgen Nielsen sig en betydelig plads i den folkelige, danske litteratur. Bogen opnåede høje salgstal og flere betegnede den som 70’ernes generationsroman og en ægte dansk klassiker.

Originaludgave: 1979