Yahya Hassan døde den 29. april 2020. Han blev blot 24 år gammel. Hans debutdigtsamling 'Yahya Hassan' blev en bombe i dansk litteratur. Med vrede versaler rettede han et opgør mod sin far og bag ham den endnu større faderfigur Allah. Med blot to digtsamlinger har Yahya Hassan ikke blot placeret sig som en enestående stemme i dansk samtidslitteratur, men også som en af vores vigtigste poetiske stemmer i dette århundrede.
Yahya Hassan (1995-2020) havde en palæstinensisk baggrund. Han voksede op i Aarhus og gik på Forfatterskolen i København fra 2013-2015. I 2013 brød Hassan massivt igennem med sin debut, digtsamlingen YAHYA HASSAN, der har solgt over 120.000 eksemplarer og dermed er den bedst sælgende digtsamling i Danmark. Yahya Hassan kunne noget, ikke mange andre kan, han kunne få folk til at læse og diskutere digte. I november 2019 udkom hans næste digtsamling YAHYA HASSAN 2, som blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020. Læs nomineringsteksten.
Yahya Hassans digte vil uden tvivl blive stående i litteraturhistorien. Han havde mere end nogen anden digter kombinationen af et uhyre stort talent og så uhyre meget at skrive om. Således talte han fra et sted som der sjældent tales fra i litteraturen samtidig med, at hans sproglige talent var uden sidestykke. Han havde en original, humoristisk, præcis og ekspressiv måde at bruge sproget på: En sproglig kraft og vildskab og en særlig evne til at lade sproget åbne sig på ny, som når han lader kærlighed blive til 'KÆRLIGHAD' og solidaritet blive til 'SOLODARITET'. Og ikke mindst vil en sætning som denne blive stående: 'JEG TOG ORDET I MIN AFMAGT'
Yahya Hassans digtning er gennemsyret af en mundtlig rytme, og han havde en helt særlig fornemmelse for sprogets rim og rytme. I begge digtsamlinger skriver Yahya Hassan med versaler, og de understreger vreden, fortvivlelsen og desperationen i digtene. Det er nærmest et "poetisk maskingevær" for at citere fra samlingen. Desuden skal versalerne ses sammen med hans lyd; de passer særdeles godt til den råbende og messende måde, der var så karakteristisk for Yahya Hassans oplæsning af teksterne.
Med debuten rettede digteren sit poetiske maskingevær mod islam og ghettoerne. I de følgende år trak han et væld af avisoverskrifter med historier om PET-overvågning, kriminalitet, fængselsdomme og psykiatrisk behandling. Hans fremtrædende rolle i mediebilledet førte til trusler på hans liv. Alt sammen temaer, der behandles i 'YAHYA HASSAN 2' ligesom den lokale vold her kobles sammen med den globale vold. Digtene skåner ingen, hverken forfatteren selv eller læseren. Man mærker også inspirationen fra hiphoppen, når det for eksempel lyder 'MIT MILJØ ER IKKE VOLDSPARAT, MEN VOLDSDESPERAT.'
Yahya Hassans debut fik mange nye læsere til at kaste sig over lyrikken. Hassan har modtaget flere priser for sin debutdigtsamling: BogForums debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, Weekendavisens Litteraturpris samt Politikens Litteraturpris. Debuten er solgt til udgivelse i tolv lande.
Skribent: Lise Vandborg
Fotograf: Martin Hansen, Gyldendal Medie, 2019