Anmeldelse
Kryssing - Manden, der valgte forkert af Thomas Harder
- Log ind for at skrive kommentarer
En historie om en mand der kæmpede, for det han troede på, men endte med at forråde sit fædreland.
Historien starter lørdag d. 28. juni 1941, hvor C. P. Kryssing melder sig hos chefen for 5. Artilleriregiment, oberst Lund. Her meddeler Kryssing, at han agter at træde i tysk tjeneste for at kæmpe mod Bolsjevikkerne.
Christian Peder Kryssing blev født d. 7. juli 1891 i Kolding som søn af kaptajn Niels Kryssing. Efter tiden på Sorø Akademi rakte hans eksamen kun til valget mellem landbruget eller hæren, og han startede ved landbruget. Der gik dog ikke langt tid, inden han havde bestemt sig for, at han alligevel ville være officer. Han fulgte derfor i sin fars spor og blev uddannet i artilleriet, hvor han og senere blev chef for 2. Feltartilleriregiments 5. artilleriafdeling.
Kryssing blev i 1921 gift med Karen Marie Effersøe (Kamma). Sammen fik de fik to sønner, som begge blev medlemmer af Frikorps Danmark. De faldt begge under krigen.
Med udgangspunkt i bl.a. Kryssings mange breve, som han skriver til sin mor, søster, hustru Kamma m.fl. får man i bogen et billede af en mand, som gennem sin personlighed og ærekærhed vælger den forkerte side under krigen.
Kryssing bliver i bogen portrætteret som en utilgængelig person, der er lidt arrogant og tilbageholden. Disse karaktertræk– sammen med hans unægtelige patriotisme – bevirker, at han bliver desillusioneret omkring, hvad der i hans øjne er en manglende forsvarsvilje i det parlamentariske Danmark i 30’erne, og han tager specielt d. 9. april 1940 nært. Konsekvensen deraf er, at han stiller sig til rådighed som Frikorps Danmarks første chef.
Som læser forundres man konstant over den naivitet og manglende selvkritik, som Kryssing udstiller gennem hele bogen. Selve bogen er godt opbygget og overskuelig med de mange breve. Samtidigt gør det dog også bogen lidt træg, fordi der ikke er den store udvikling i Kryssing som person og dermed ikke så stort et dramatisk potentiale i historien, som man kunne ønske sig.
Efter krigen blev Kryssing tiltalt for landsforræderi. Han nægtede at afgive forklaring i retten, idet han ikke kunne anerkende lovgrundlaget. Han blev
idømt otte års fængsel. Kryssing blev løsladt i 1948 efter at have udstået 3/4 af straffen. Uden held forsøgte han flere gange at få sin sag genoptaget og dommen omstødt. Han døde i 1976.
Man kunne have ønsket sig lidt mere indsigt i tyskernes mening om ham og hans kompetencer, og det kunne være interessant, hvis der var draget paralleller til nogle af de andre udenlandske officerer, som også trådte i tysk tjeneste.
For læsere der ikke har bevæget sig særlig meget i denne genre, er denne bog et fint sted at starte og måske få appetit til flere af samme type – måske med lidt mere dybde.
Originally published by Line Thorup Vendelbo, Litteratursiden.
Brugernes anmeldelser