Bog

Jeg henter solen ned

Af (
2015
)

Anmeldelse

Jeg henter solen ned af Jandy Nelson

03 nov.15

Humor, kærlighed og ungdom lyser ud af denne voldsomt populære Young Adult roman om det kunstneriske tvillingepar, som på hver sin måde tackler pubertet, kærlighed, usikkerhed og sorg.

’Jeg henter solen ned’ er forfatterens anden danske udgivelse. Debutromanen ’Himlen ved mine fødder’ fik fine ord med på vejen, ligesom denne nye roman har fået i USA. Romanen er velskrevet, den veksler mellem før og nutid, de to søskende har hver deres fortællinger – to sider af samme sag udrulles. Det fungerer rigtig godt, og i takt med at handlingen udrulles, stiger læsehastigheden.

Jude og Noah er tvillinger og bor sammen med deres kunstnermor og lægefar. Jude er den seje pige, der surfer og har mange venner, Noah er den stille dreng, der altid har sin skitseblok på sig –  og så er han vildt forelsket i den nye nabodreng. Forældrenes ægteskab skranter, og tvillingerne har i mange år konkurreret mod hinanden, hvilket nu giver store problemer i samværet. Da deres mor beslutter, at faderen skal flytte, begynder nye problemer for familien, og da deres mor pludselig dør i en færdselsulykke, bliver verden vendt på hovedet. Jude er pludselig blevet tavs og vælger ensomheden – Noah er omgivet af venner og har tilsyneladende en pigekæreste. Men hver især er de kede af det, savner og hader den anden og kan i det hele taget ikke rigtig finde fælles fodslag. Ingen af tvillingerne kender hele familiens historie, begge er vidende om en del, og de trækker sig begge to væk fra den anden. Men skæbnens veje er uransagelige, og en dag står de begge med ryggen mod muren, og nu viser det sig, om det brister eller bærer.

Jeg skulle lige pejle mig ind på tvillingerne, finde lejet mellem den megen kunst og de menneskelige sider at de to teenagere. Men da jeg først havde fundet dem, var det en rigtig fin rejse sammen med dem. At dele fortællingen op i tiden omkring moderens død, og tre år efter, giver rigtig god mening – og som sagt: det virker.

Romanen giverer et rigtig godt billede af ungdommens problemer, både seksuelt, følelsesmæssigt og omkring stoffer og druk. Den rummer de temaer uden at være fordømmende, men på en rigtig fin og meget tankevækkende måde. Søskendejalousi er også et gennemgående tema, en del læsere kan nikke genkendende til. Forfatteren evner at male med bred pensel og skabe et realistisk og levende billede af et søskendepars udfordringer med dem selv, hinanden og deres forældre.

Jeg var virkelig underholdt, var med i både Noah og Judes liv. Humor, kærlighed og ungdom lyste ud af romanen, og jeg forstår til fulde populariteten. Denne roman kan læses af alle alderstrin, for den rammer bredt og er en rigtig fin fortælling.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Kina Bodenhoff
Faustnummer
51897110
ISBN
9788702175301
Antal sider
458

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer