Bog

Feminisme er -

Af (
2020
)

Anmeldelse

Feminisme er -

21 mar.21

Introduktion til feminismen for unge indeholder både historisk viden og indsigt i de udfordringer, nutidens feminister arbejder med.

Nyere begreber som mansplaining, intersektionalitet og det mandlige blik tages op og er med til at gøre denne bog til spændende og relevant læsning for både unge og voksne.

Feminisme er et ord, som vækker følelser. I nogle kredse er det et decideret fy-ord, fordi nogle tror, at det at være feminist er det samme som at være mandehader. Nogle ser feministernes kamp som en kamp om magt mellem kvinder og mænd. Denne bog bidrager til et mere nuanceret syn på feminismen ved at favne mange forskellige aspekter af bevægelsen, og ved at definere feminismen bredt som en kamp for ligeværd på tværs af faktorer som køn, race, geografi og økonomi.

Bogen giver læseren et velstruktureret overblik ved at dele det komplekse emne op i fem overordnede afsnit med titlerne ’En politisk og social bevægelse’, ’Krop og identitet’, ’Forhold og familie’, ’Uddannelse og arbejde’ og ’Kultur og samfund’. Herunder er hvert to-sidede opslag et afgrænset kapitel med en titel som fx ’Sociale medier’ og ’Lykkeligt gift’. Det farverige layout, brugen af illustrationer, og de korte kapitler minder om en serie artikler i et blad eller magasin, og dette er med til at gøre en relativt informationstung fagbog mere læsevenlig. Man får lyst til at bladre i bogen og tage små bidder af den. Indimellem afsnittene, der behandler de forskellige emner og feministernes tilgang til dem gennem tiden, portrætteres nogle af de mest kendte feminister gennem tiden, ligesom der igennem hele bogen er små præsentationsbokse med mennesker, der har haft indflydelse på samfundets opfattelse af kvinder og feminisme. Vigtige citater er fremhævet i farvede bokse og er med til at fange læserens opmærksomhed og interesse. Bogen fortæller således om feminismens historie og højdepunkter, men dens primære fokus er dens nutidige relevans og udfordringer. Dette gør bogen mere tilgængelig, fordi den beskæftiger sig med emner, der ikke blot føles som en støvet fortid, men som tværtimod vedrører alle unge i dag.

Som mor til tre drenge byder jeg bøger som denne og Mirion Malles ’Superfeministerne’ meget velkommen som en vital og nødvendig del af deres dannelse. Det er en god bog at læse for unge af alle køn, fordi den kan være med til at fremme en forståelse af, at det er i alles interesse at arbejde hen imod det feministiske mål, der er reel ligestilling. Bogen udstiller og udskammer ikke mænd, men adresserer den undertrykkelse, der finder sted som følge af centrale strukturer i samfundet. Undervejs vækker bogen mange tanker i læseren og kan bidrage til en sund debat om emner, der er vigtige for alle mennesker.

Bogen er et godt redskab til elever, der skal skrive opgave om feminisme eller #metoo, men det er også en bog, man som forælder kan give sit teenagebarn for at hjælpe dem til at forstå nogle af vores tid store diskussionsemner. Anbefales til unge fra omkring 13 år, men også til voksne, der gerne vil have en bredere forståelse af, hvor feminismen er i dag.

Bogdetaljer

Forlag
Alvilda
Oversætter
Anette Lerche Trolle
Faustnummer
47899095
ISBN
9788741509303
Antal sider
160

Tema

Tema

Kvindernes kamp

Vi fejrer kvindernes kampdag, som blev udråbt for 112 år siden. Debatten om ligestilling mellem kønnene kører på højtryk i en række nye udgivelser.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer