Bog

En middag for meget

Af (
2012
)

Anmeldelse

En middag for meget af Ismail Kadaré

04 jan.13

Albaniens historie med skiftende diktaturer gøres levende i lille, tætskrevet roman.

Forfatterens hjemby er stedet for dramatiske begivenheder i Albaniens historie, som har været udsat for overgreb fra såvel grækere som tyskere.

Udgangspunktet for begivenhederne bunder i en fabel: En dreng sendes hjemmefra med en indbydelse til middag. Han skal give den til den første, han møder, men drengen opgiver og lader vinden tage indbydelsen, som daler ned på en gravsten. Og hvad der sker derefter, kan kun give inspiration til at sammenligne de skæbnesvangre begivenheder i Albaniens historie.

Fortællingen skrider frem i tid og med vekslende persongalleri. Rygter og formodninger svirrer i luften omkring hovedbegivenheden, hvor den retskafne doktor Gurameto indbyder en tysk officer til middag. Året er 1943, året hvor tyskerne har invaderet forfatterens hjemby. Hvad skete egentligt?

Det er ikke en roman, man læser hurtigt. De mange temaer, begivenheder og personer fremstår som ret komplicerede at forholde sig til. Ikke fordi sproget er kompliceret, men der stilles mange spørgsmål og rejses megen tvivl om årsager og konsekvenser. Som udgangspunkt er diktaturer af det onde og skal bekæmpes. Læst som en kollektivroman er der meget at hente om Albanien, fortalt afdæmpet og neutralt men med megen dybde.

Slutningen er gribende og runder fortællingen af med en grusom morale:
At gøre modstand mod diktaturer er skæbnesvangert.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Gerd Have
Faustnummer
29579547
Graphic
Mikkel Henssel
ISBN
9788779735460
Antal sider
143

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer